Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom
Pileća parmigiana ili pileći parmezan (talijanski pollo alla parmigiana) jelo je koje se sastoji od pohanih pilećih prsa prekrivenih umakom...
Kad je talijanska pizza pokorila svijet, a bilo je to nakon Drugog svjetskog rata, pojavile su se mnogobrojne inačice koje su ubacujući...
Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...
Umjesto klasičnog sladoleda koji je, osobito u svojim industrijskim inačicama, redovito i kalorijska bomba, napravite fini kremasti...
Lubenica je raskošno voće koje osvježava tijelo, umiruje nepce i jedna je od najboljih ljetnih voćki, koje sadrži niz fantastičnih...
Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza...
Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti
Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...
Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj...
Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i vrapci na krovu...
Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje. No, i to...
Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim...
Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...
Staro je pravilo da bez masnoća, ugljikohidrata i šećera nema ni ukusnog jela. Kod povrća je taj fenomen najizraženiji, jer bez obzira na...
Dagnje su najrasprostranjenija školjka hrvatskog Jadrana. Samoniklu dagnje nalazimo uzduž istočne obale Jadrana, a kako raste u grozdovima,...
Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali...
Gazpacho, u gastronomiji poznatiji kao andaluzijski gazpacho, hladna je juha od sirovog, miješanog povrća, temeljena na rajčicama. Nastao...
Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti...
Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo...
Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen...