recept

2021-07-26-gastro-banana-kruh

GASTRO: Nikad ne bacajte prezrele banane, napravite kruh od njih i dobiti ćete sjajan kolač!

Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom

2021-07-24-pileća-prsa-parmezan

GASTRO: Pohajte pileća prsa s parmezanom, za ručak ili večeru, sendvič, salatu ili pitu!

Pileća parmigiana ili pileći parmezan (talijanski pollo alla parmigiana) jelo je koje se sastoji od pohanih pilećih prsa prekrivenih umakom...

2021-07-23-gastro-lpatlidžan-pizza

GASTRO: Danas roštiljamo – iznenadite gradele pizzetama od patlidžana! Super fora je!

Kad je talijanska pizza pokorila svijet, a bilo je to nakon Drugog svjetskog rata, pojavile su se mnogobrojne inačice koje su ubacujući...

2021-07-23-gastro-lignja

GASTRO: Hedonistički minimalizam – lignje na lešadu s malo maslinova ulja, češnjaka i vina!

Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...

2021-07-22-gastro-sladoled-banana

GASTRO: Sladoled od zamrznute banane, osvježavajuća poslastica za manje od 5 minuta!

Umjesto klasičnog sladoleda koji je, osobito u svojim industrijskim inačicama, redovito i kalorijska bomba, napravite fini kremasti...

2021-07-21-gastro-lubenica-blendana

GASTRO: Lubenica je ultimativno ljetno voće, prirodna viagra, izvrsna za detoksikaciju!

Lubenica je raskošno voće koje osvježava tijelo, umiruje nepce i jedna je od najboljih ljetnih voćki, koje sadrži niz fantastičnih...

2021-07-20-gastro-focaccia

GASTRO: Focaccia ili pizza bianca je više od kruha, prava mediteranska pogača!

Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza...

2021-07-19-gastro-salata-krumpir

GASTRO: Hladna salata s krumpirom i jajima nije samo “spašavanje” jučerašnjeg mesa. To je novi doživljaj!

Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti

2021-07-18-gastro-ekleri

GASTRO: Ekleri znače bljesak. Zašto? Zato što nastaju i nestaju u trenutku!

Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...

2021-07-17-gastro-roštilj-sir-škripavac

GASTRO: Sir škripavac na gradelama – dodana vrijednost ionako sjajnoj deliciji!

Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj...

2021-07-15-gastro-pečeni-patlidžan

GASTRO: Bio voće ili povrće, patlidžan je jelo za svaki dan!

Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i vrapci na krovu...

2021-07-13-gastro-sataraš

GASTRO: Sataraš – najbolje od povrća, minimum kuhanja za makismum užitka!

Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje. No, i to...

2021-07-12-gastro-slanutak-salata

GASTRO: Salata sa mozzarella sirom i slanutkom – još jedno kompletno jelo bez kuhanja!

Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim...

2021-07-11-gastro-banana-split

GASTRO: Banana Split nema veze sa Splitom i Dalmacijom, ali osvježava kao da ste na moru!

Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...

2021-07-10-gastro-roštilj-povrće

GASTRO: Magija roštilja – kako na ražnjiću bljutavo povrće postaje superukusno?

Staro je pravilo da bez masnoća, ugljikohidrata i šećera nema ni ukusnog jela. Kod povrća je taj fenomen najizraženiji, jer bez obzira na...

2021-07-09-gastro-dagnje-buzara

GASTRO: Bili na moru ili doma, ovog ljeta ne propustite buzaru s dagnjama! Može bijela ili crvena!

Dagnje su najrasprostranjenija školjka hrvatskog Jadrana. Samoniklu dagnje nalazimo uzduž istočne obale Jadrana, a kako raste u grozdovima,...

2021-07-08-gastro-dinja-pršut

GASTRO: Dinja s pršutom, jelo bez kuhanja i sa samo samo dvije namirnice, uz milijun doživljaja!

Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali...

2021-07-07-gastro-gazpacho

GASTRO: Gazpacho, hladna juha od rajčice, idealno jelo za vruće ljetne dane!

Gazpacho, u gastronomiji poznatiji kao andaluzijski gazpacho, hladna je juha od sirovog, miješanog povrća, temeljena na rajčicama. Nastao...

2021-07-06-gastro-feta-sir

GASTRO: Feta sir od bilo koje salate stvara kompletan obrok!

Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti...

2021-07-05-gastro-lađice-tikvice

GASTRO: Otkrijte Mesoameriku i uživajte u slasnoj plovidbi lađicama od tikvica sa sirom!

Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo...

2021-07-04-gastro-sorbet-limun

GASTRO: Sorbet, ledeni desert koji osvježava bolje od sladoleda!

Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen...