Staro je pravilo da bez masnoća, ugljikohidrata i šećera nema ni ukusnog jela. Kod povrća je taj fenomen najizraženiji, jer bez obzira na...
Dagnje su najrasprostranjenija školjka hrvatskog Jadrana. Samoniklu dagnje nalazimo uzduž istočne obale Jadrana, a kako raste u grozdovima,...
Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali...
Gazpacho, u gastronomiji poznatiji kao andaluzijski gazpacho, hladna je juha od sirovog, miješanog povrća, temeljena na rajčicama. Nastao...
Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti...
Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo...
Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen...
Pečenje pilećeg mesa na rešetki, svakako, je jedan od najvećih izazova majstora grilanja, jer nije nimalo lako postići da meso ima finu...
Jedan od najčešćih, a možda i najglupljih mitova je onaj kako plava riba nije dobra za kuhanje, osobito riblji sitnež kao srdela ili inćun
Ljepota ljeta u kuhinji je sadržana, prije svega, u činjenici da se zbog vrućine manje kuha. Događa se fantastična transformacija u kojoj...
Veličina talijanske kuhinje je u naoko jednostavnim jelima od svega par namirnica koja sljubljuju okuse i za najizbirljivija nepca, šri...
Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne...
Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se...
Sladoled mora biti kremast da bi bio dobar. Zato se za njegovu podlogu koristi grčki jogurt, a med koji je također predviđen ovom procedurom
Većini ljudi kad su vrućine hrana slabo paše, ali jesti se mora, tako da se radije biraju lagane ljetne salate od svježeg povrća, isto
Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak veže uz...
Bruschetta jekomad kruha s roštilja u koji je utrljan češnjak i preliven je maslinovim uljem i sol. I ništa više, no nebrojene inačice mogu
Polpete su način oblikovanja mesa s kojim stvaramo kosane odreske, a krušne mrvice u koje ih uvaljamo prije pečenja omoguće nam da popečci...
Priznajte da vam je pomalo već dosadilo meso s žara. Jer, duge zimske mjesece smo jedva čekali kad ćemo moći roštiljati u vrtu ili
Slane palačinke su izvrstan izbor za situacije u kojima vam se puno vremena ne troši u kuhinji. Brzo se spremaju, a izborom dodataka nadjevu
Jeste li znali da su piletinu Europljani otkrili Americi? Naime, kad je interkontintalnim utjecajima riječ, povijest bilježi,, uglavnom...