GASTRO: Pohajte pileća prsa s parmezanom, za ručak ili večeru, sendvič, salatu ili pitu!

2021-07-24-pileća-prsa-parmezan

Pileća parmigiana ili pileći parmezan (talijanski pollo alla parmigiana) jelo je koje se sastoji od pohanih pilećih prsa prekrivenih umakom od rajčice i mozzarelle, parmezana ili sira provolone.

Jelo potječe iz talijanske dijaspore 20. stoljeća. Nagađalo se da se jelo temelji na kombinaciji talijanskog melanzana alla Parmigiane, jela koje koristi pohane kriške patlidžana umjesto piletine, s cotolettom, pohanim telećim kotletom koji se u Italiji obično poslužuje bez umaka ili sira.

Pileća parmigiana, uz ogovarajući prilog i salatu, može biti kompletan obrok, ručak ili večera, ali i sastavnica za izradu sendviča ili pita ili pak salata. Osobito je popularna Cezar salata s narezanim pilećim pohancem s parmezanom.

 

Sastojci:

1/2 kg pilećih prsa
80 g ribanog sira
1 žlica mljevene paprike
100 g maslaca
1 žličica mljevenog crnog papra
1,5 dl bijelog vina
2 žlice senfa
200 g krušnih mrvica
2 kom jaja
sol, papar

 

Način priprave:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom i poprskajte sprejem za kuhanje. Umutite krušne mrvice, parmezan, papriku, sol i crni papar u plitkoj zdjeli. U drugoj zdjeli otopite maslac promiješajte maslac, bijelo vino, senf i češnjak.

Svaku polovicu pilećih prsa umočite u smjesu rastopljenog maslaca; utisnite u smjesu krušnih mrvica da se ravnomjerno premaže. Pohanu piletinu stavite u jedan sloj na pripremljeni lim za pečenje. Ostatke smjese krušnih mrvica natapkajte na pileća prsa.

Pecite piletinu u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 20 minuta.

Gastro
Hrvatska