recept

2021-10-18-gastro-KALORIJE-kajzerica

NUTRICIONIZAM: Kajzerica definitivno ne potječe iz prisavskog zagrebačkog kvarta, ali je možda kraljevskog podrijetla!

Kajzerica je okruglo pecivo od bijeloga brašna s četverokrakim zarezanim ukrasom. Nije do kraja istraženo potječe li ona iz istoimenog zagreba...

2021-10-15-gastro-RIBA-riblja-juha

HRVATSKA KUHINJA: Petkom posno – riblja juha, od svega po malo – najbolja formula!

Riblja juha je jelo spravljeno kombiniranjem ribe ili plodova mora s povrćem i temeljcem, sokom, vodom ili drugom tekućinom. Tradicionalno...

pileci složenac

GASTRO: Složenac s mesom i povrćem – novi život jučerašnje pečenke

Pileći složenac s povrćem Ostalo piletine od pečenja? U subotu ste cijelog piceka „skurili” u rerni s krumpirom i uz salatu bio je sjajan...

2021-10-27-gastro-CRO-gužvara-špinat-sir

HRVATSKA KUHINJA: Gužvara sa sirom i špinatom, jednako dobra topla ili hladna!

Gužvara je vrsta jela koja se priprema od vučenog tijesta ili dizanog tijesta s raznim nadjevima. Premda je asocijativno, uglavnom svrstavaju...

2021-09-25-gastro-roštilj-halloumi

GASTRO: Subotom roštiljamo – haloumi sir ili škripavac na žaru. Nezaboravno iskustvo!

Halloumi ili haloumi je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. Ima visoku to...

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi

2021-10-24-gastro-DESERT-torta-od-naranče

DESERTI: Čokoladnu tortu s narančama preinačite u kolač s mandarinama!

Torta od naranče nije jaffa torta, premda je mnogi miješaju. Jaffa torta se pravi s Jaffa keksima, industrijskim kolačima koji su McVitie...

2021-10-09-gastro-MIX-piletina-piva

GASTRO: Piletina s pivom, može na roštilju, ali i u pećnici. Sočno i ukusno!

Pečenje pileta u isparavajućem dimu pivaposeban je događaj za svaki roštilj. To je recept bez kojeg ne možete biti roštilj majstor (ili...

2021-10-29-gastro-RIBA-pohane srdele

GASTRO: Petkom riba – pohana srdela s ribanim sirom, najbolje, parmezanom!

Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe

2021-10-02-gastro-MIX-bolonjez-palenta

GASTRO MIX: Bolonjez ostaje isti, ali zamijenite tijesto s krumpirom ili palentom!

Bolonjez umak najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa, napravite...

2021-09-14-gastro-HR-roge

GASTRO: Paprike roge su u zenitu. Iskoristite to i napravite savršenu salatu ili zimnicu!

Jeste li znali da je riječ “paprika” u mnogim jezicima svijeta, počevši od velikih kao ruski, njemački i francuski, pa do &#...

ragu od povrća

GASTRO: Ragu ne mora biti samo od mesa. Pokušajte s povrćem!

Premda je meso prva asocijacija kad se spomene ragu, pa tako ga razlikujemo prema vrsti mesa kao dominantne sastavnice, pa poznajemo teleći...

2021-09-18-gastro-teleća-koljenica-povrće

GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!

Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo ru...

2021-08-29-gastro-jon-kocke

GASTRO: Izrada kreme za kolače je prava pokora. Otkivamo vam malu tajnu uspješnog kolača!

Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica industrijske...

2021-08-18-gastro-pita-od-starog-kruha

GASTRO: Pita od starog kruha ili novi život odbačene namirnice!

Oduvijek je vrijedilo pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca, osobito kruh. No, odrediti količinu kruha koju će kućanstvo konzumirati, osobito...

2021-06-28-gastro-uštipci-karfiol

GASTRO: Uštipci od cvjetače, “zamaskirano” hrskavo povrće – zdravlje na tanjuru!

Karfiol ili cvjetača, daleki rođak kupusa, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista. Zanimljivo, cvjetača je pouzdan dobar izvor vitamina...

2021-04-15-gastro-qiuche-poriluk

GASTRO: Quiche s porilukom, pancetom i sirom. Može i okruglo ili kockasto!

Quiche je jelo koje spravljamo u pećnici, a karakterizira ga kora od tijesta i nadjev od jaja, mlijeka ili/i vrhnja. Može se napraviti s

2021-04-15-gastro-ljuti-čobanac

GASTRO: Ljuti slavonski čobanac ne mora biti jako žestok da bi bio ukusan. Bez feferona može, ali paprika je obvezna!

Slavonski čobanac, nikako čorbanac, blizak je rođak mađarskom gulašu, ali je ipak autohtono hrvatsko jelo. S mađarskim korijenima vež...

2021-03-14-gastro-teletina-šnicla

GASTRO: Pirjana teletina ili kako složiti ukusan, obilan i sočan mesni obrok s manje od 500 kalorija?

Teletina je crveno meso. Ima svijetlo ružičastu ili ružičastu, sjajnu boju i prepoznatljiv, blago kiselkast miris. Najbolji komadi mesa...

2021-03-11-gastro-proljetno-varivo

GASTRO: Varivo, ćušpajz, cušpajz, čorba, maništra? Samo da je žlicom, nakon proteinskih blagdana!

Hrvatska gastronomija, osobito ona daleko od kuhinje i vatre i namirnica, ona kavanska, formumaška i internetska, obiluje glupostima, što...

2021-03-18-gastro-lazanje

GASTRO: Lazanje, klasične s mesom i bešamelom. Realno, tko im može odoliti?

Lazanje su vrsta su široke, ravne tjestenine i one su možda jedna od najstarijih vrsta tjestenine. U kolokvijalnom govoru one su talijansko...