recept

2021-07-31-gastro-tajna-ćevapa

GASTRO: Tajna ćevapa je u izboru i odležavanju mesa, loju i još jednom sastojku!

Tajna dobrog ćevapa je, u stvari, činjenica da tajne – nema. Jer, dobar ćevap ovisi o sastojcima iz kojih je sačinjen, kao i pripremi...

2021-07-30-gastro-kozice-u-tempuri

GASTRO: Petak je dan za morske plodove – škampi ili kozice u tempuri, “teška” egzotika!

Premda se oko toga je li omotač od tijesta oko finog mesa škampa, u stvari, gastronomski gledano, svetogrđe, specifičan način pohanja ovih...

2021-07-29-gastro-pasta-sušene-rajčice

GASTRO: Pasta sa sušenim rajčicama, esencijalni okusi sunca i mora za 15 minuta!

Jednostavna domaća tjestenina od sušene rajčice sa špagetima, maslinovim uljem, češnjakom i sušene rajčice esencija je talijanske kuhinje...

2021-07-28-gastro-povijest-krumpir

GASTRO: Doznajte zašto je krumpir “uzvišena biljka”, kako je spasio Europu i tko ga je donio u Hrvatsku!

Zna se točno dan kad je krumipr iz Amerike stigao u Europu.- Taj fatntastični gomolj ima veliku ulogu u povijesti Starog kontinenta. Bilo...

2021-07-27-gastro-penna-carbonara

GASTRO: Penna carbonara je savršena kombinacija magije i tijesta. Provjerite zašto!

Penne je jedan od rijetkih oblika tjestenine s određenim datumom rođenja, Naime, 1865. godine Giovanni Battista Capurro, proizvođač tjestenine...

2021-07-26-gastro-banana-kruh

GASTRO: Nikad ne bacajte prezrele banane, napravite kruh od njih i dobiti ćete sjajan kolač!

Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom

2021-07-24-pileća-prsa-parmezan

GASTRO: Pohajte pileća prsa s parmezanom, za ručak ili večeru, sendvič, salatu ili pitu!

Pileća parmigiana ili pileći parmezan (talijanski pollo alla parmigiana) jelo je koje se sastoji od pohanih pilećih prsa prekrivenih umakom...

2021-07-23-gastro-lpatlidžan-pizza

GASTRO: Danas roštiljamo – iznenadite gradele pizzetama od patlidžana! Super fora je!

Kad je talijanska pizza pokorila svijet, a bilo je to nakon Drugog svjetskog rata, pojavile su se mnogobrojne inačice koje su ubacujući lokalne...

2021-07-23-gastro-lignja

GASTRO: Hedonistički minimalizam – lignje na lešadu s malo maslinova ulja, češnjaka i vina!

Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...

2021-07-22-gastro-sladoled-banana

GASTRO: Sladoled od zamrznute banane, osvježavajuća poslastica za manje od 5 minuta!

Umjesto klasičnog sladoleda koji je, osobito u svojim industrijskim inačicama, redovito i kalorijska bomba, napravite fini kremasti sladoled...

2021-07-21-gastro-lubenica-blendana

GASTRO: Lubenica je ultimativno ljetno voće, prirodna viagra, izvrsna za detoksikaciju!

Lubenica je raskošno voće koje osvježava tijelo, umiruje nepce i jedna je od najboljih ljetnih voćki, koje sadrži niz fantastičnih nutrijenata...

2021-07-20-gastro-focaccia

GASTRO: Focaccia ili pizza bianca je više od kruha, prava mediteranska pogača!

Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza bianca...

2021-07-19-gastro-salata-krumpir

GASTRO: Hladna salata s krumpirom i jajima nije samo “spašavanje” jučerašnjeg mesa. To je novi doživljaj!

Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti

2021-07-18-gastro-ekleri

GASTRO: Ekleri znače bljesak. Zašto? Zato što nastaju i nestaju u trenutku!

Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...

2021-07-17-gastro-roštilj-sir-škripavac

GASTRO: Sir škripavac na gradelama – dodana vrijednost ionako sjajnoj deliciji!

Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj Hrvatskoj...

2021-07-15-gastro-pečeni-patlidžan

GASTRO: Bio voće ili povrće, patlidžan je jelo za svaki dan!

Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i...

2021-07-13-gastro-sataraš

GASTRO: Sataraš – najbolje od povrća, minimum kuhanja za makismum užitka!

Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje...

2021-07-12-gastro-slanutak-salata

GASTRO: Salata sa mozzarella sirom i slanutkom – još jedno kompletno jelo bez kuhanja!

Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim hrvatskim...

2021-07-11-gastro-banana-split

GASTRO: Banana Split nema veze sa Splitom i Dalmacijom, ali osvježava kao da ste na moru!

Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...

2021-07-10-gastro-roštilj-povrće

GASTRO: Magija roštilja – kako na ražnjiću bljutavo povrće postaje superukusno?

Staro je pravilo da bez masnoća, ugljikohidrata i šećera nema ni ukusnog jela. Kod povrća je taj fenomen najizraženiji, jer bez obzira...

2021-07-09-gastro-dagnje-buzara

GASTRO: Bili na moru ili doma, ovog ljeta ne propustite buzaru s dagnjama! Može bijela ili crvena!

Dagnje su najrasprostranjenija školjka hrvatskog Jadrana. Samoniklu dagnje nalazimo uzduž istočne obale Jadrana, a kako raste u grozdovima...