GASTRO: Danas roštiljamo – iznenadite gradele pizzetama od patlidžana! Super fora je!

2021-07-23-gastro-lpatlidžan-pizza

Kad je talijanska pizza pokorila svijet, a bilo je to nakon Drugog svjetskog rata, pojavile su se mnogobrojne inačice koje su ubacujući lokalne namirnice interacionalizirale ideju pizze kao jednostavnog jela, stvarajući mnogobrojne inačice. Tako su Njemci, primjerice, prvi stavili crveni luk na pizzu, a mađari svoju salamu i papriku, dok su Norvežani odmah izbacili rajčicu i ubacili lososa, naravno, sirovog. isto kao i ostale ribe.

Ne ulazeći uz lokalne izbore namirnica za nacionalne planetarno megapopularne i uspješne pizze izdvajamo verziju koju je osmislila legendarna Julie Child, inače prva gastronomska televizijska zvijezda. Njezin je prijedlog, možda na prvu preradikalan – izbacila je tijesto iz pizze, no odabir patlidžana kao podloge, uz standarne sastojke za nadjev (rajčica, mozzarela, maslinovo ulje i parmezan), ipak, pokazuje dosljednost ideji mediteranske kuhinje.

 

Sastojci:

500 g patlidžana
1,5 dl maslinova ulja
1 žlica soli
2 žličice mješavine talijanskih zaačina
1 žličica origana
40 d ribanog sira
100 g mozzarelle
330 g pelati rajčice
15 kom zelenih maslina
sol, papar

 

Način priprave:

Podlogu za ovu pizzu je patlidžan nareži na dva centimetra debele kolutove i poslovi te pusti desetak minuta kako bi odgorčili plod. Ako vam baš smeta koru mu možete oguliti, no ako ju ostavite podloga će biti stabilnija, čime će te olašati manipulaciju tijekom pečenja. Dovoljno čvrsto da se održi na rešetki roštilja 5 do 10 minuta, ovisno o jakosti žara da bi ovakva pizzeta bila gotova. Nakon pečenja po nadjevu par kapi maslinova ulja i uživajte!

Gastro
Hrvatska