kulinarija

2021-11-01-gastro-KALORIJE-ciabatta

NUTRICIONIZAM: Ciabatta od integralnog brašna je manje kalorična, no je li i ukusnija?

Ciabatta doslovno prevedeno – papuča, talijanski je bijeli kruh napravljen od pšeničnog brašna, vode, soli, kvasca i maslinovog ulja...

2021-10-31-gastro-DESERT-brownie

DESERTI: Najuspješniji kolači više nisu (pre)slatki. Napravite brownie s tamnom čokoladom!

Čokoladni kolačić ili jednostavno brownie je četvrtasti ili pravokutni kolač u kojemo osonovni sastojak – čokolada dolazi do svoj...

2021-10-30-gastro-MIX-piletina-đumbir

GASTRO GLOBUS: Tandoori piletina s đumbirom i mješavinom egzotičnih začina garam masala. Za prste polizati!

Tandoori piletina je jelo od piletine koje se priprema pečenjem piletine marinirane u jogurtu i začinima u tandooru, cilindričnoj glinenoj...

2021-10-28-gastro-ZAČINI-papar

ZAČINI: Papar, najrasprostranjeniji začin svijeta, bolji iz mlinca ili mužara, nego mljeveni!

Papar ili biber u istočnoj inačici je biljka koja dolazi iz obitelji paprika, a velika je to obitelj cvjetnica. Skupina sadrži otprilike...

2021-10-26-gastro-W-ćušpajz-bundeva

GASTRO GLOBUS: Curry od bundeve sa slanutkom, čušpajz za pamćenje!

Bundeve su dio obitelji Cucurbitaceae ili tikvice i velike su, okrugle i živahne narančaste boje s blago rebrastom, tvrdom, ali glatkom vanjskom...

2021-10-25-gastro-KALORIJE-mandarine

NUTRICIONIZAM: U 100 grama mandarina sadržana je trećina dnevne potrebe za C vitaminom!

Mandarina je vrsta naranče, porijeklom iz Kine, ali se raširila svijetom, pa i u Hrvatskoj.Davno prije nego je zapadni svijet saznao o čudesnim...

2021-10-23-gastro-slow cooking govedina

GASTRO: Bourguignon ili slow cooking govedina u crnom vinu. Dinstano i dobro!

Bourguignon je tradicionalno francusko jelo čiji su osnovni sastojci kuhana govedine u umaku od crvenog vina, s lukom, šampinjonima i pancetom...

2021-10-21-gastro-ZAČINI-šafran

ZAČINI: Šafran, najegzotičniji začin na svijetu, “skup kao otrov”, smrtonosan u većim dozama!

Po definiciji, šafran je biljni rod trajnica s podzemnim gomoljem iz porodice Iridaceae. Od dvjestotinjak vrsta većina raste na Sredozemlju...

2021-10-20-gastro-CRO-punjene-roge

HRVATSKA KUHINJA: Svi volimo punjene paprike, ali jeste li probali punjene roge? Neprocjenjivo!

Premda im je sezona na izmaku duguljaste paprike roge se još nalaze u ponudi na tržnicama u supermarketima. Ostalih vrsta paprika ima, viš...

2021-10-17-gastro-DESERTI-kolač-jabuke

DESERTI: Kolač od jabuka s kremastom glazurom. Cimet je, dakako – neizbježan!

Ako se s razlogom kaže da je bundeva kraljica jeseni, onda su jabuke, u svojim beskrajnim inačicama, od svježih i hrskavih, do kiselkastih...

2021-10-16-gastro-MIX-jastog

GASTRO: Repovi jastoga na žaru s maslacem od limuna i bilja

Počastite sebe i možebitne goste repovima jastoga na žaru koji se poslužuju s maslacem od limuna, češnjaka i peršina. Oni ulažu malo...

2021-10-14-gastro-ŽAČINI-origano

ZAČINI: Origano, ključni sastojak bez kojeg nema dobre pizze!

Origano ili origanum vulgare je vrsta cvjetnice u obitelji metvice Lamiaceae, porijeklom iz mediteranske regije, ali široko naturaliziran š...

2021-10-13-gastro-CRO-Uštipci

HRVATSKA KUHINJA: Uštipci – jednostavni i ukusni, ali s dobrim pršutom ili sirom postaju vrhunska gastronomija!

Po definiciji, uštipci su pržene okruglice od tijesta poput krafni, pržene u duboku ulju. Rade se na slano, ali i slatko, a i ne

2021-10-12-gastro-W-Arancini

GASTRO GLOBUS: Arancini ili punjene rižine okruglice, ljepota talijanske kuhinje bez tijesta. I to je moguće!

Arancini su talijanski specijalitet, a mi ih prevodimo kao rižine kuglice , obložene krušnim mrvicama i pržene u dubokom prženju. Danas...

2021-10-07-gastro-ZAČINI-kurkuma

ZAČINI: Kurkuma, rođaka đumbira, sastojak bez kojeg nema popularnog currya!

Kurkuma je cvjetnica, Curcuma longa iz obitelji đumbira čiji se rizomi (korijen) koriste u kuhanju. Ona je zeljasta biljka porijeklom iz indijskog...

2021-10-06-gastro-CRO-pileća-jetrica

HRVATSKA KUHINJA: Pileća jetrica s pire krumpirom – povratak oprobanim vrijednostima!

Pileća jetrica, isto kao i jetra drugih životinja, isto kao i iznutrice svih vrsta sve su rjeđe na našim jelovnicima, što je potpuno neopravdano...

2021-10-04-gastro-KALORIJE-burek-meso

NUTRICIONIZAM: Burek s mesom, što maniji to bolji jer sadrži polovicu preporučenog dnevnog unosa kalorija!

Burek je vrsta jela od razvučenog tijesta s mesom ili sirom. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva, a potječe potje...

2021-10-03-gastro-DESERTI-Crepe Suzette

DESERTI: Crepe Suzette, palačinke sa stilom, ali samo za odrasle!

Krepes Suzette vjerojatno je najpoznatiji desert na svijetu koji se spravlja od običnih palačinki s umakom od karameliziranog šećera i maslaca...

2021-09-30-gastro-ZAČINI-kumin

ZAČINI: Kumin nije kim, ali bez njega nema prave mješavine začina!

Kumin biljka je iz porodice Apiaceae, autohtona od istočnog Mediterana do Južne Azije. Kumin se ponekad miješa s kimom, pa čak i sa crnim...

2021-09-29-gastro-piletina-riža

GASTRO: Piletina s rižom i povrćem, šarolikost okusa u svega dvadesetak minuta!

Kad se odlučujete na rižoto s piletinom, najbolje je odabrati bijelo pileće meso jer je to savršen način da ga pripremite tako da ne

2021-09-28-gastro-musaka-patlidžan-krumpir

Ako ste zdvojni oko musake s krumpirom ili patlidžanima – pomiješajte ih!

Kako hrvatska kuhinja pripada mješavini zapadnih i istočnih utjecaja prihvatili smo musaku kao jelo koje nam dolazi iz Grčke, vjerojatno...