kulinarija

2021-10-18-gastro-KALORIJE-kajzerica

NUTRICIONIZAM: Kajzerica definitivno ne potječe iz prisavskog zagrebačkog kvarta, ali je možda kraljevskog podrijetla!

Kajzerica je okruglo pecivo od bijeloga brašna s četverokrakim zarezanim ukrasom. Nije do kraja istraženo potječe li ona iz istoimenog zagreba...

2021-11-02-gastro-W-grčka-piletina-limun

GASTRO GLOBUS: Grčka piletina s limunom, origanom i češnjakom – mediteranski ugođaj kasne jeseni!

Kasna jesen ima svojih gastronomskih izazova – od kestenja, preko kiselog kupusa, pa do svih delicija koje vežemo uz barbarske običaje...

2021-10-15-gastro-RIBA-riblja-juha

HRVATSKA KUHINJA: Petkom posno – riblja juha, od svega po malo – najbolja formula!

Riblja juha je jelo spravljeno kombiniranjem ribe ili plodova mora s povrćem i temeljcem, sokom, vodom ili drugom tekućinom. Tradicionalno...

2021-10-27-gastro-CRO-gužvara-špinat-sir

HRVATSKA KUHINJA: Gužvara sa sirom i špinatom, jednako dobra topla ili hladna!

Gužvara je vrsta jela koja se priprema od vučenog tijesta ili dizanog tijesta s raznim nadjevima. Premda je asocijativno, uglavnom svrstavaju...

2021-09-25-gastro-roštilj-halloumi

GASTRO: Subotom roštiljamo – haloumi sir ili škripavac na žaru. Nezaboravno iskustvo!

Halloumi ili haloumi je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. Ima visoku to...

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi

2021-10-10-gastro-DESERTI-kolač-Zagrebački-sir

DESERTI: Slatka pita od Zagrebačkog sira nije samo za purgere!

Zagrebački sir pripada grupi svježih kravljih sireva koji imaju dugu tradiciju proizvodnje ne samo u Zagrebu, već svim hrvatskih kontinentalnim...

2021-10-11-gastro-KALORIJE-pletenica

NUTRICIONIZAM: Mliječna pletenica, ukusna, fina, ali samo za doručak, pecivo prepuno beskorisnih ugljikohidrata!

Zopf ili züpfe ili pak tresse na francuskom, odnosno treccia na talijanskom je vrsta švicarskog, austrijskog ili bavarskog kruha napravljenog...

2021-10-09-gastro-MIX-piletina-piva

GASTRO: Piletina s pivom, može na roštilju, ali i u pećnici. Sočno i ukusno!

Pečenje pileta u isparavajućem dimu pivaposeban je događaj za svaki roštilj. To je recept bez kojeg ne možete biti roštilj majstor (ili...

2021-10-29-gastro-RIBA-pohane srdele

GASTRO: Petkom riba – pohana srdela s ribanim sirom, najbolje, parmezanom!

Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe

2021-10-02-gastro-MIX-bolonjez-palenta

GASTRO MIX: Bolonjez ostaje isti, ali zamijenite tijesto s krumpirom ili palentom!

Bolonjez umak najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa, napravite...

2021-09-14-gastro-HR-roge

GASTRO: Paprike roge su u zenitu. Iskoristite to i napravite savršenu salatu ili zimnicu!

Jeste li znali da je riječ “paprika” u mnogim jezicima svijeta, počevši od velikih kao ruski, njemački i francuski, pa do &#...

2021-09-20-gastro-KALORIJE-Čokoladni-dounat

NUTRICIONIZAM: Punjeni american donut s čokoladnim preljevom – apsolutni kalorijski rekorder!

Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta.Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika s ili bez udubljenja (rupe) u

2021-09-18-gastro-teleća-koljenica-povrće

GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!

Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo ru...

2021-08-18-gastro-pita-od-starog-kruha

GASTRO: Pita od starog kruha ili novi život odbačene namirnice!

Oduvijek je vrijedilo pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca, osobito kruh. No, odrediti količinu kruha koju će kućanstvo konzumirati, osobito...

2021-06-28-gastro-uštipci-karfiol

GASTRO: Uštipci od cvjetače, “zamaskirano” hrskavo povrće – zdravlje na tanjuru!

Karfiol ili cvjetača, daleki rođak kupusa, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista. Zanimljivo, cvjetača je pouzdan dobar izvor vitamina...

2022-02-18-slana torta

GASTRO: Slana torta – neka krumpir zamijeni biskvit, a povrće i sir kremu!

Krumpir je jedna od najzahvalnijih namirnica. Zato ga valja uvijek imati u kući. Dodavanjem sira, vrhnja, prethodnim kuhanjem na pola (neka...

2022-02-15-pokladicice

GASTRO: Veljača je doba krafni, napravite ih sami!

Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica austrijska gastro ikona...

2021-02-10-bolji-kruh

GASTRO: “Dupli kruh”- kružna i humanitarna ekonomija povezivanja pivarstva i pekarstva

Hrvatska ima više od tri tisuće beskućnika, a 400 tisuća tona hrane baca se godišnje. Kako bi mijenjali Hrvatsku stvarnost na bolje, mladi...

2022-02-06-OPG-picek

GASTRO: OPG-ovski picek s krumpirom i povrćem – idealan ručak!

Opće znanje kaže kako je piletina je naziv za meso od domaćih kokoši, a da je u ljudskoj prehrani piletina je najčešća vrsta mesa

2022-02-04-gastro-dimljeni-tofu

GASTRO: Dimljeni tofu s kiselim kupusom, može i u obliku sarme, zašto ne?

I na samu pomisao da je sarmu moguće napraviti, čak štoviše, da će biti ukusna i izvrsna i bez mesa, većina ortodoksnih sarmoljubaca ć...