kulinarija

2021-05-14-gastro-tuna-steak

GASTRO: Petak je dan za ribu – tuna steak s matovilcem i cherry rajčicama

Odrezak od tune ili tuna steak, kako se udomaćilo u hrvatskoj jezičnoj praksi, poznat i kao riblji kotlet jer je riječ o diijelu ribe

2021-05-10-gastro-kolač-od-jagoda

GASTRO: Jagode su najbolje svježe, zrele i netom nakon branja, ali i u slasnom kolaču!

Jeste li znali da je prva vrtna jagoda uzgojena u Bretanji u Francuskoj, tek krajem 18. stoljeća? Prije toga, šumske jagode i uzgajani odabiri...

2021-05-07-gastro-Carpaccio-dimljeni-losos

GASTRO: Carpaccio dimljenog lososa s pepelom od maslina i kapare čipsom!

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se kulinariji...

2021-05-05-gastro-rižoto-kozice

GASTRO: Rizoto – orzoto s dimljenim kozicama by chef Hrvoje Zirojević

Ovih se dana pojavila nevelika knjiga, preciznije knjižica ili mala zbirka recepata dvojbeno originalnog naslova “Život je prekratak...

2021-05-01-gastro-prvomajski-grah

GASTRO: Mladi grah sa starim kobasicama – fenomenalna kombinacija mladosti i iskustva!

Ove godine, zbog opećepoznatih razloga nije bilo masovnih okupljanja i spremanja prvomajskog, oliti prvosvibanjskog graha, što je s gastronomskog...

2021-04-25-gastro-svinjski-kotleti-lovački

GASTRO: Svnjski kotleti na lovački s kuhanim krumpirom, čilijem i crvenom paprikom

Jeste li znali da je svinjetina najčešće rabljeno meso na u povijesti kulinarije? Ujedno, meso domaće svinje, one iz uzgoja, a ne iz prirode...

2021-04-23-gastro-hobotnica

GASTRO: Hobotnica nije riba, ali je nemrsna. Petak je, pa u pećnicu s mladim krumpriom!

Prije svega, pitanje – je li hobotnica riba? E pa nije, ali se “pika” kao jedan od najukusnijih morskih plodova! Ona je je mekušac

2021-04-13-gastro-zapečeni-krumpir

GASTRO: Zapečeni krumpir sa sirom i jogurtom ili kako izbjeći kalorijsku bombu?

Premda ga neki, zbog njegove navodne velike kaloričnosti, nazivaju “prokletim gomoljem” (jest doista, krumpir raste ispod zemlje...

2021-04-06-gastro-jagode-fact

GASTRO: Ušli smo u razdoblje godine kad dominiraju jagode. Najbolje su svježe i zrele!

Bez obzira na povremene prodore hladnoće sa sjevera, jagode na lokalnoj tržnici ili u supermarketu siguran su znak proljeća. Sezona im je...

2021-03-27-gastro-pita-banane

GASTRO: Pita od banane – zdrav miks minerala koji nam nedostaju. Ujedno, i odličan desert!

Povijest botanike tvrdi kako se banana uzgaja više od 10.000 godina, još od doba neolitika no glavnina banana koje danas rabi zapadnjačka...

2021-03-19-gastro-pijani-šaran

GASTRO: Petkom riba – biti pijan nije cool, ali pijanom se šaranu, ako je ukusan, sve oprašta!

Kad je riba u pitanju, vjerojatno zbog ribolovaca, kojima je veličina doista važna, veći komadi su na cijeni. Osobito kod šarana, gdje su...

2021-02-08-gastro-ZP-vege-burger

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – bezmesni burgeri koji doista izgledaju kao pravi hamburger

Bezmesna prehrana, danas pomodno vegaterijanstvo i vaganstvo, praktički, poznata je oduvijek. Naime, uvijek su postojali ljudi koji iz ovog...

2021-02-03-gastro-riblja pašteta

GASTRO: Napravite riblju paštetu sami, sastojcima i bojama izrazite svoju kreativnost!

Očišćena riba skuha se u ribljem temeljcu i pusti u istom temeljcu da se potpuno ohladi. Riblje meso odvoji se od kosti i kože