GASTRO: Repovi jastoga na žaru s maslacem od limuna i bilja

2021-10-16-gastro-MIX-jastog

Počastite sebe i možebitne goste repovima jastoga na žaru koji se poslužuju s maslacem od limuna, češnjaka i peršina. Oni ulažu malo truda, ali čine impresivno jelo za večeru ili ručak.

U pripremi ovog jela polazimo od pretpostavke da jastog neće biti svjež, sad izvađen iz mora, ali i oni iz zamrzivača, a u bolje snabdjevenim trgovinama ih jako je veliki izbor, uz prihvatljivu cijenu i nezanemarivu kvalitetu. Valja izbjegavati samo industrijske opcije tipa “smjesa od jastogova mesa”, jer to su obične gluposti, isto kao i preljevanje majonezom, pa bila ona i light. Slično je i s prilozima. Kakva pasta je dovoljna ili par kuhanih krumpira s preljevom od maslinova ulja, peršina i češnjaka. Također, s maslinovim uljem oprezno, jer je ono samo, eventualno začin ovom jelu. Naime, treba dominirati jastogovo meso, blago pečeno u maslacu.

 

Sastojci :

4 kom rep od jastoga (smrznuti)
1 kom limuna (narezan na tanke kriške)
125 g maslaca
1 vezica peršinova lista
1 žlica Dijon sefa
1 žličica crvene paprike
4 česena češnjaka
1 dl maslinova ulja
sol, papar

 

Način priprave:

Napravite maslac miješanjem svih sastojaka, pa začinite i ostavite sa strane. Može se napraviti dva dana unaprijed. Prije upotrebe izvadite iz hladnjaka da omekša.

Kako obraditi jastoga ukoliko je u oklopu? Nakon odmržavanja kuhinjskim škarama prerežite vrhove ljuski jastoga, a zatim preokrenite repove . Prstima otvorite ljusku i otpustite meso držeći ga pričvršćenog u podnožju te ga izvucite napola. Nožem prerežite vrh repa bez rezanja do kraja i uklonite venu, ukoliko je ona tu. Stavite rep u plitku grill tavicu ili oni s više iskustva mogu se okušati i na rešetkama roštilja. Tijekom pečenja dodajte po malo maslaca i pustite da se rastapa u mesu. Jastogovi repovi se mogu pripremiti nekoliko sati unaprijed i ohladiti.

Zagrijte roštilj do osrednje jačine ili isto učinite s grill tavom, a zatim pecite repove jastoga 10 minuta dok se ne skuhaju iznutra. Stavite ih na tanjure i pokapajte maslacem iz tave ili ulijte maslac u pladanj za posluživanje. Poslužite s kriškama limuna i po želji pospite s dodatkom peršina. Umjesto ugljikohidratnih priloga poput riže ili bulgura, bit će dobar i hrskavi kruh. Nije ga zgorega malo prepeći na maslinovu ulju ili maslacu, a čaša vrhunskog vina je neizostavna uz ovo jelo.

Gastro
Hrvatska