DESERTI: Crepe Suzette, palačinke sa stilom, ali samo za odrasle!

2021-10-03-gastro-DESERTI-Crepe Suzette

Krepes Suzette vjerojatno je najpoznatiji desert na svijetu koji se spravlja od običnih palačinki s umakom od karameliziranog šećera i maslaca, soka od mandarine ili naranče, te likera.

U davna vremena bile su po poslastice samo za kraljevske dvorove i bogatu gospodu, jer u to doba kad obični puk nije koristio bijelo brašno, već su palačinke spravljali, uglavnom od heljde.

Nakon dvorova, Crepe Suzette postale su poznate u elegantnim pariškim restoranima na pragu modernog doba, prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, kada postaju su standardna francuska poslastica.

Dvije su priče o nastanku ovog legendarnog deserta. Prema jednom, prve su spravljene greškom koju je napravio četrnaestogodišnji pomoćni konobar Henri Carpentier 1895. u Monte Carlu kad je Pripremao je desert za princa od Walesa, budućeg engleskog kralja Edwarda VII. Nesretni konobar je greškom flambirao gotove palačinke, ali ih je ipak poslužio. Dok je on mislio da će dobiti otkaz, budućem kralju su se palačinke toliko svidjele da je odlučio nagraditi nespretnog konobara. Druga legenda o podrijetlu govori da su Crêpes Suzette imenovane u čast francuske glumice Suzanne Reichenberg čije je profesionalno ime bilo Suzette.

U boljim restoranima se klasični Crêpes Suzette pripremaju pred gostima, zbog atraktivnog flambiranja, u stvari izgaranja alkohola pri zgotovljenju deserta. Palačinke se poslužuju vruće s umakom od šećera, sokom od naranče i likerom, najčešće se rabi Grand Marnier, liker izrađen na bazi konjaka koji se prelije preko palačinki, a zatim zapali.

Sastojci za palačinke:

350 g mekog brašna
3 dl mlijeka
10 g maslaca
3 kom jaja
prstohvat soli
1 kom limun, ribana korica
1 kom naranča (mandarina, opcija)

 

Sastojci za nadjev:

50 g maslaca
1,5 dl cijeđeni sok od naranče
5 žlica šećera u prahu
0,5 dl likera Grand Marniera

 

Način priprave:

Pripremajte palačinke prema klasičnom receptu. Ulijte šećer u mlaku posudu u tavu i stavite posudu na vatru nže temperature. Pustite da se šećer polako otopi bez miješanja i nastavite kuhati dok ne postane duboki karamel boje jantara. Odmah maknite tavu s vatre i dodajte sok od naranče – budite oprezni jer se može rasprsnuti kad se dodirne u vrućom karamelom. Dodajte koricu naranče, sok od limuna, Grand Marnier i vratite posudu na laganu vatru da se karamel ponovno otopi u tekućini. Umaku u male komadiće dodajte maslacu, prokuhajte i lagano pirjajte dok ne postane sjajan i malo reducirajte. Poslužiti možete i bez flambiranja, ali samo odraslima!

Gastro
Hrvatska