HRVATSKA KUHINJA: Uštipci – jednostavni i ukusni, ali s dobrim pršutom ili sirom postaju vrhunska gastronomija!

2021-10-13-gastro-CRO-Uštipci

Po definiciji, uštipci su pržene okruglice od tijesta poput krafni, pržene u duboku ulju. Rade se na slano, ali i slatko, a i ne moraju biti okrugla oblika, jer ih neki rade i spljoštene. Popalarni su u Hrvatskoj, osobito Lici i dinarskom dijelu Hrvatske, gdje su specijalitet, dakako, uz pravi pršut i sir. No, također su popularni i u široj regiji – u BIH, Makedoniji, Srbiji, ali ne samo njenom istočnom dijelu, već i na zapadnom Balkanu, pa čak i u Sloveniji gdje su poznate kao “miške”. U Bosni i Hercegovini povremeno se nazivaju ih peksimeti.

Podrijetlo uštipaka nije poznato. Riječ uštipci dolazi od glagola uštinuti, koji se može prevesti kao “grickati, ugađati ili štipati”. Slični su fritulama, a također i krafnama, ali s više mekanog osjećaja poput kruha, što im daje uporaba praška za pecivo, pa i sode bikarbone. Za razliku od drugih jela regionalnih jela poput krafni, ne moraju nužno biti slatka. Izvrsno se slažu s s džemom, kajmakom ili sirom čime se ispunjava uloga osnovnog doručka ili deserta ili čak glavnog jela. U sebi mogu imati i druge sastojke, a to su najčešće jabuke, bundeve, ali čak i meso ili pak sir. Jedu se uz čaj ili kavu, a također i kao desert. Često se poslužuju i sa šećerom u prahu posipanom po vrhu kako bi bili estetski ugodniji. Klinci ih obožavaju s industrijskim čokoladnim preljevima.

 

Sastojci:

2 kom jaja
1 žličica čajna žlica soli
1/2 kg crnog brašna
1,5 dl vrhnja/jogurt
1 dl vode
0,5 dl rakije (loza)

 

Način priprave:

U veliku zdjelu dodajte brašno i kvasac, a zatim promiješajte. Zatim dodajte sol i šećer, jaje i vodu dok smjesa ne dobije konzistenciju poput tijesta. Ostavite da stoji oko pola sata dok se tijesto ne stisne. Kad se tijesto udvostruči, uštipnite komade tijesta srednje veličine u bilo kojem obliku koji želite i stavite ih u tavu s većom količinom ulja, napunjenom do polovice. Uštipci se moraju kratko pržiti u duboku ulju. Pržite dok ne porumeni. Stavite na papirnati ubrus da se osuši višak ulja.

Gastro
Hrvatska