Premda talijansku kuhinju, uglavnom, povezujemo s tjesteninom, rižoto je, nakon tjestenine, zvijezda talijanske gastronomije, osobito na...
U engleskome se kulinarskome nazivlju riječju dressing označuje preljev koji se dodaje hrani, najčešće salatama. To je najčešće ulje i ocat...
Špageti su duga tanka, čvrsta, cilindrična tjestenina. To je glavna namirnica tradicionalne talijanske kuhinje, dobivaju se od brašna...
Tajna dobrog ćevapa je, u stvari, činjenica da tajne – nema. Jer, dobar ćevap ovisi o sastojcima iz kojih je sačinjen, kao i pripremi
Premda se oko toga je li omotač od tijesta oko finog mesa škampa, u stvari, gastronomski gledano, svetogrđe, specifičan način pohanja ovih...
Jednostavna domaća tjestenina od sušene rajčice sa špagetima, maslinovim uljem, češnjakom i sušene rajčice esencija je talijanske kuhinje...
Zna se točno dan kad je krumipr iz Amerike stigao u Europu.- Taj fatntastični gomolj ima veliku ulogu u povijesti Starog kontinenta. Bilo je
Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj...
Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i vrapci na krovu...
Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen...
Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne...
Značaj kruha u europskoj prehrani je nemjerljiv, osobito među Hrvatima, kojima se omiljena poštapalica, kad je o značaju kruha riječ, ona...
Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak veže uz...
Bruschetta jekomad kruha s roštilja u koji je utrljan češnjak i preliven je maslinovim uljem i sol. I ništa više, no nebrojene inačice mogu
Polpete su način oblikovanja mesa s kojim stvaramo kosane odreske, a krušne mrvice u koje ih uvaljamo prije pečenja omoguće nam da popečci...
Na prvi pogled, zato što pripada Italiji, brzopleto se sicilijanska poistovjećuje s talijanskom kuhinjom, što je pomalo brzopleto...
Vrganj je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnih i crnororičnih šumama. Na uzgaja na na plantažama, podrumima i garažama, već raste na...
Pod pojmom proljetnih rolica ili/i kiflica krije se ogromna raznolikost punjenih slanih jela čija je osnova valjano (vučeno) tijesto...
Plac se zazelenio od sezonskog povrća, a i opskrba u trgovačkim centrima je dobra, pa je doista šteta ne iskoristiti sezonsko povrće. Ako je
Stara je narodna mudrost, koju je prihvatila i suvremena medicina, da je redovita konzumacija plave ribe, vrlo efikasan i jednostavan način...