Gastronomija

2021-03-10-gastro-vaninlin-kiflice

GASTRO: Uz kavu savršen su dodatak prhke vanilin kiflice ili, kak bi stari rekli, vanilinkipfeli

Vanillekipferl ili po našemu hrvatskom vanilin kiflice, mali su keksići u obliku polumjeseca koji su vrlo popularni u Austriji, Njemačkoj,...

2021-03-08-gastro-povrće iz tave

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – povrće iz tave “traži” malo masnoće. Ipak je tako ukusnije!

Vjerojatno ste i sami primjetili kako je povrće iz tave, ono koje smo pripremili pečenjem u tavi na masnoći redovito ukusnije od istog...

2021-03-05-gastro-šparoge-s-jajima

GASTRO: Krenule su mlade šparoge – ukusne, skupe i ekskluzivne, a može i sa špekom, ako treba!

Počela je sezona mladih šparoga. Cijene su, naravno, “paprene” – minimalno 40 kuna po vezici, ali isplati se svaka lipa. Znalci tvrde da ih

2021-03-04-gastro-pastrva-pečeni-krumpir

GASTRO: Petak je dan za ribu, a pastrva je zdrava i prava delikatesa. Iskušajte kombinaciju s krumpirom i lukom!

Prvo o njenim nutritivnim vrednotama. Nutricionisti tvrde da zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim...

2021-03-04-gastro-čokoladna-torta

GASTRO: Osladite sredinu tjedna, napravite brzu i jednostavnu čokoladnu tortu. Možda potraje do vikenda!

Pojam kolač ima dugu povijest, a isto kao i torta, a svoju dugovječnu povijest vuku od kruha. Da, kruh je pozadini oba smjera razvitka

2021-03-03-gastro-krpice-zelje

GASTRO: Krautfleckerl, purgerske flekice, ili krpice sa zeljem. Jednostavno, a tako dobro!

Krautfleckerl jelo su austrijske, češke i, naravno, hrvatske kuhinje, a nisu mrski ni narodim cijele Europe. Vole ih i Kinezi i ostali...

2021-03-02-gastro-patišpanj

GASTRO: Patišpanj – sponge cake u domaćoj izvedbi viktorijanskog spužvastog kolača

Patišpanj, kako ga zovemo u Hrvatskoj ili patišpanja, kako ju nazivaju naši istočni susjedi ili nutma kako je zovu u BIH,spužvasti je...

2021-03-01-gastro-kupus-crveni-grah

GASTRO: Kad već veljača “glumi” proljeće, pripremite light inačicu graha s kupusom!

Grah oliti fažol je fenomenalna namirnica, vrlo zdrava jer sadrži bjelančevine, vlakna, složene ugljikohidrate, ali i željezo, bakar, pa...

2021-02-28-gastro-sauerbraten

GASTRO: Agramerski sauerbraten je dobar kao i njemački. Najbolji uz tamno pivo!

Sauerbraten je tradicionalna njemačka pečenka od jako mariniranog mesa. Smatra se nacionalnim jelom Njemačke, a u prolom je osvojila i...

2021-02-27-gastro-krumpir-šunka-sir

GASTRO: Zapečeni krumpir šunkom, mladim sirom i jajima. Jednostavno, ali raskošna ukusa!

Krumpir je savršena baza za stvaranje novih jela od ostataka hrane: ostatka od šunke, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda, povrća koje...

2021-02-26-gastro-lešo-srdele

GASTRO: Petak je dan za ribu. Pripremite srdele na lešadu, kraljica Jadrana je najzdravija kuhana!

Znalci kažu kako je srdela riba koje, srećom, ima najviše u Jadranskom moru. Od davnina se lovi za hranu te je iz prehrambenog aspekta

2021-02-23-gastro-piletina-alfonso

GASTRO: Piletina Alfonso ili pileće meso s graškom, mahunama i sirom. Brzo i efikasno!

Piletina je naziv za meso domaćih kokoši. Prema kriteriju konzumacije, ona je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu Za proizvodnju mesa...

2021-02-22-gastro-bruskete-solo

GASTRO: Bruskete – jednostavna kombinacija doživljaja “parfema” češnjaka!

Povjesničari hrane potvrđuju da mediteranski narodi tisuće godina umaču kruh u začinjeno ulje. Tako je još u doba antike stvorena...

2021-02-21-gastro-teleća-pečnka-šparoge

GASTRO: Teleća pečenka za nedjeljni objed, uz mlade šparoge. Sve miriše na proljeće!

Botanika bilježi 3000 vrsta šparoga, no svega njih dvadesetak su jestive. Uzgajaju se i beru u Africi, Aziji i većini mediteranskih...

2021-02-20-gastro-kuhana-janjetina

GASTRO: Janjetina s povrćem – najbolji način priprave mladog mesa. Neodoljiv miris!

Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine. Neumitnom ekonomskom logikom pravu “baby” mladu janjetinu je vrlo...

Created with GIMP

GASTRO: Petak je dan za ribu – orada, “porcijaš” ili “divljak”? Nije važno, ide ravno u pećnicu!

Orada, najčešće upotrebljavani komercijalni naziv ili komarča, termin koji je također čest, ali i manje u uporabi (usput, na hrvatskom...

2021-02-17-gastro-mesna-štruca-bulgur-mahune

GASTRO: Mesna štruca s bulgurom i mahunama, raskošno jelo za obilan obrok

Svejedno kako je nazivali – mesnom štrucom, faširanim kruhom, mesnom roladom ili pak Štefani pečenkom (da, i to postoji) – sve se svodi na

2021-02-16-gastro-zapečeni-krumpir-s-pelatima

GASTRO: Zapečeni krumpir s pelatima i sirom – ukusno, jednostavno o u hipu gotovo!

Krumpir je jedna od najzahvalnijih namirnica. Zato ga valja uvijek imati u kući. Dodavanjem sira, vrhnja, prethodnim kuhanjem na pola (neka...

2021-02-15-gastro-raštika

GASTRO: Kad birate “nešto s žlicom”, dobar izbor je raštika, pravo varivo za hladnu zimu!

Raštika u nekoj od hrvatskih inačica i rašćika, pa i raštan, dvogodišnja je zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena koji se...

2021-02-14-gastro-bolonjeze-s-ciklom

GASTRO: Za Valentinovo pokažite da volite povrće, pripremite tjesteninu bolonjeze od leće s ciklom!

Iako je nadolazeće Valentinovo uvelike komercijalizirani praznik, Prijatelji životinja kažu da je ovaj datum prilika za sve da suosjećajnim...

2021-02-13-gastro-juha-češnjak

GASTRO: Protiv zimske hladnoće krepkom juhom od turbo zdravog češnjaka. Može li bolje?

Zimi, kad temperatura zraka kontinuirano bilježi minuse, osobito jutrima i noću, dok danju se vrti oko ništice, krepke juhe su nezaobilazan...