GASTRO: Petak je dan za ribu, a pastrva je zdrava i prava delikatesa. Iskušajte kombinaciju s krumpirom i lukom!

Prvo o njenim nutritivnim vrednotama. Nutricionisti tvrde da zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim namirnicama u prehrani. Omega-3 masne kiseline višestruko su nezasićene masne kiseline koje djeluju na stanične membrane cijelog organizma, a to je i mjesto zbivanja svih biokemijskih reakcija, pa tako i u krvnim žilicama.

Povoljno djelovanje omega-3 masnih kiselina na organizam: Smanjuju razinu ukupnih masnoća u krvi i na taj način sprječavaju stvaranje masnih naslaga koje se talože u žilicama. Smanjuju razinu kolesterola u krvi, koji uzrokuje stvaranje masnih naslaga. Kao izrazito bioaktivne tvari, produžuju vrijeme grušanja krvi. Imaju pozitivan utjecaj na upalne promjene te pospješuju staničnu obranu tkiva i zarastanje rana. Imaju izrazito profilaktično djelovanje kod raznih degenerativnih bolesti i raka. Djeluju kao lijek za sprječavanje srčanih bolesti, osobito srčanog udara. Bitne su za razvoj moždanih struktura i očne mrežnice kod djece.

Sastojci:

2 kom pastrve
400 g krumpira
50 g maslaca
2 glavice crvenog luka
2 kom limuna
5 česena češnjaka
1 žličica majčine dušice
1 žlica usitnjenog peršina
3 kom lovorov list
3 žlice maslinova ulja
sol, papapr

 

Način priprave:

Očišćene pastrve oprati i natrljati solju i paprom izvana i iznutra. U unutrašnjost svake ribe staviti malo usitnjenog češnjaka i majčine dušice. Također u svaku umetnuti manji lovorov list. Svaku ribu i nauljeni krumpir složiti u prikladnu posudu za pečenje. Krumpir sjeći na sitne komade ili prethodno blanširati. Za one manje iskusne – blanširanje je postupak kojim se omekšava povrće i priprema za daljnju, dulju termičku obradu. Grubo rečeno, tek napola skuha, a pečenje ga dovršava u pećnici. Ovako pripremljenu ribu peći u prethodno zagrijanoj pećnici, na jakoj vatri 20-ak minuta, a za vrijeme pečenja, povremeno ih prelijevati sokom koji ispuštaju. Pečene pastrve nakapati limunovim sokom i posipati nasjeckanim peršinovim listom, te dodati kolutiće luka.