GASTRO: Agramerski sauerbraten je dobar kao i njemački. Najbolji uz tamno pivo!

2021-02-28-gastro-sauerbraten

Sauerbraten je tradicionalna njemačka pečenka od jako mariniranog mesa. Smatra se nacionalnim jelom Njemačke, a u prolom je osvojila i svjetsku gastronomiju. Načelno, može može se pripremiti od raznih vrsta mesa, najčešće od govedine, ali i od divljači, janjetine i ovčetine, svinjetine i konja, a sve se svodi na mariniranje, odnosno obradu prije pečenja i pirjanja. Tradicionalna marinada znači da se sirovo meso marinira se tri do deset dana u mješavini octa ili vina, vode, začinskog bilja i začina. Divljač, osobito konjetina zahtijeva duže mariniranje, naravno u frižideru (za veće goveđe komade mesa sasvim je dovoljno i dva tri dana), pri čemu valja izbjegavati metalne posude, jer metal može reagirati s vinom ili octom. Najbolje su vatrostalne posude od stakla ili glinene posude.

Crveni vinski ocat i vino obično čini osnovu marinade, koja također uključuje zemljane aromatične začine poput zrna papra, bobica kleka, klinčića, muškatnog oraščića i lovorovog lišća, te rjeđe korijandera, gorušičinog sjemena, cimeta, đumbira i majčine dušice. Tekuća osnovica marinade je crno vino, ocat ili kombinacija oba sastojka.

Uz dvojbu vino ili ocat, vezan je niz gastro mito. Naime, Juliju Cezaru dodijeljena je uloga u nadahnuću za sauerbraten, je je on, navodno, amfore punjene govedinom mariniranom u vinu preko Alpa slao u novoosnovanu rimsku koloniju Köln. Zgodno, ali povijesne činjenice govore kako je Cezar ubijen je 44. godine prije Krista, a rimski grad Köln osnovan je 50. godine nove ere. Sitnica od stoljeća razlike nije bitna, al je zgodna priča. Drugi tvrde da je Karlo Veliki u 9. stoljeću izmislio ovo jelo, dok treći autorstvo pripisuju Albertus Magnusu, poznatom i kao Sveti Albert Veliki ili Albert Kölnski. Kako bilo, “Sauerbraten” njemačkog je porijekla i znači “kisela pečenka”. Riječ potječe od Sauer što znači “kiselo” ili “ukiseljeno” i Braten označava “pečeno meso”

Sauerbratenovu večeru gotovo uvijek prati krepka sos koja proizlazi iz njenog pečenja, a najčešće se poslužuje s palačinkama od krumpira (Kartoffelpuffer), okruglicama od krumpira (Kartoffelklöße) ili tjesteninom Spätzle.

Rheinischer Sauerbraten priprema se u njemačkoj regiji Porajnje – duž doline Rajne. Grožđice, a ponekad i sirup od šećerne repe dodaju se u kuhanje kako bi pružili slatkoću koja nadopunjuje kiselost marinade

Sastojci:

1,5 kg govedine
400 g crvenog luka
250 g mrkve
1 žličica papra u zrnu
4 lista lovora
1 žličica klinčića
1 žlica đumbira
1 žličica muškatnog oraščića
1 žličica majčine dušice
100 g sušenih grožđica
sol, papar

Način priprave:

Nakon što se meso ukloni iz marinade i osuši, prvo se zapeče na ulju ili svinjskoj masti, a zatim dinsta s procijeđenom marinadom u poklopljenoj posudi u srednjoj pećnici ili na štednjaku. Nakon pirjanja četiri sata ili više, ovisno o veličini pečenja, marinada će i dalje aromatizirati pečenje, a kako se meso kuha, njegovi sokovi također će se puštati što rezultira vrlo nježnom pečenkom.

Nakon što je pečenje kuhano, marinada se procijedi i vrati u lonac gdje se zgusne. Za zgušnjavanje često se rabe usitnjeni medenjaci, lebkuchenom ili gingernapsima, brašnom, vrhnjem ili smeđim šećerom. Po potrebi, može se podljevati s goveđim temeljcem (vrlo oprezno).

Mariniran u vinu sauerbraten tradicionalno dobro se slaže sa sljedećim različitim vinskim sortama: Burgundija, Cabernet Sauvignon, Gewürztraminer, Pinot noir, Rizling i Syrah. Agramerski dodatak je upravo u tome. U sočnoj pečenki Zagrebčanci radije uživaju uz neko jako domaće kraft pivo. Tamna piva su idealan izbor!

Gastro
Hrvatska