GASTRO: Patišpanj – sponge cake u domaćoj izvedbi viktorijanskog spužvastog kolača

2021-03-02-gastro-patišpanj

Patišpanj, kako ga zovemo u Hrvatskoj ili patišpanja, kako ju nazivaju naši istočni susjedi ili nutma kako je zovu u BIH,spužvasti je lagani kolač napravljen od bjelanjaka, brašna i šećera. Ili preciznije rečeno, to je tijesto koje bi moglo postati torta, ali iz bez rema, već s običnim mermeladama ili pak svježim voćem može biti sasvim solidna slastica. Gastronomija priznaje Španjolsku kao domovinu spužvastog kolača – sponge cake, baziranog na razmućenim jajima, a vrijeme nastanka ove poslastice lociraju u renesansu. Od ostalih kolača razlikuje je činjenica da se tijetos ne diže pomoću kvasca, što je izum dovitljivih pekara sa sredine 18. stoljeća koji su počeli upotrebljavati tučena jaja kao sredstvo zadizanje tijesta. U viktorijansko doba kad započinje industrijska proizvodnja praška za pecivo spužvasti kolač širi se u pučku kuhinju.

Sastojci:

10 kom jaja
10 žlica bijelog šećera
10 žlica bijelog brašna
1 korica limuna (naribati)
1 korica naranče (naribati)
1 žličica ekstrakta vanilije

Način priprave:

Osnovni umućeni spužvasti kolač ne sadrži masnoću. Izrađuje se miješanjem bjelanjaka i šećera te nježnim savijanjem u brašno. Proces miješanja bjelanjaka uključuje mjehuriće zraka kako bi stvorio pjenu miješanjem bjelančevina bjelančevina stvarajući djelomično zgrušanu membranu, čineći bjelanjak krutijim i povećavajući njihov volumen. Takva vrsta kolača, koja se naziva i pjenastim kolačem, ovisi o prozračivanju jaja i toplini na kojoj raste.

Prije pripreme potrebno je odvojiti bjelanjak od žumanjka. Pravi majstori to rade jednom rukom. Zatim bjelanjce umutite u čvrst snijeg. Odvojeno od njih umutite žumanjca. Dodavajte jedno po jedno žumanjce u smjesu i nek postane gusta, a to ćete najbolje provjeriti ako postavite okomito kuhaču i ona stoji u smjesi. kad postane gusta. Zatim dodajte i šećer i, eventualno prašak za pecivo, s ciljem boljeg rahljenja. Sjedinite sve sastojke i dodajte brašno i miješajte kuhačom, ne mikserom mikserom, jer tako je sigurnije da će se tijesto ravnomjerno dići. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite dvadesetak minuta na 180 stupnjeva, a s čačkalicom provjerite je li patišpanj gotov.

Gastro
Hrvatska