GASTRO: Zeleni ponedjeljak – povrće iz tave “traži” malo masnoće. Ipak je tako ukusnije!

2021-03-08-gastro-povrće iz tave

Vjerojatno ste i sami primjetili kako je povrće iz tave, ono koje smo pripremili pečenjem u tavi na masnoći redovito ukusnije od istog povrća kojeg pripremimo eventualno samo s malo solju, kuhano u običnoj vodi ili još teže kuhano na pari. Zašto je tomu tako? Prije svega, na stranu sve nutritivne vrijednosti koje povrće, bez obzira na vrstu, samo po sebi ima (tu su minerali, vlakna, vitamini itd.) ima bolji okus nakon pečenja. Jednostavno to je tako i koliko god hvalili povrće ono bolje šmeka u nekoj kombinaciji pečenja s pirjanjem nego samo kuhanja. Uostalom, nije li podloga, praktički svakog variva, dinstani luk? Istina je da pareno povrće čuva svoju boju i hrskavost i da ćemo njegovu pravu aromu osjetiti tek s par zrna soli. Ali, ruku na srce, povrće je, načelno, samo po sebi bljutavo, a okus mu poboljšava tek soljenje, ali i masnoća, bilo kuhanjem ili prženjem. Bez obzira na zgražanja gastro čistunaca, jer blanširanje i kuhanje bolje čuva nutririvne vrijednosti namirnica, vrlo je blizu istini ona maksima starih zalaca dobre kuhinje – dobro jelo mora sadržavati sol, ugljikohidrate i … masnoću!

Sastojci:

1 kom crvenog luka
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica sezama
1 žličica mljevene crvene paprike
2 kom tikvice
150 g celera
150 g mrkve
150 g mahuna
1,5 dl povrtnog temeljca
1 žlica usitnjenog peršina
3 žlice maslinova ulja
1 žlica mediteranskih začina
sol, papapr

Način priprave:

Prvo operite i usitnite svo povrće, što je možda i najdugotrajniji i najzahtjevniji dio pripreme ovog jela. Na tavi dinstate crveni luk i polako dodavajte ostalo povrće, smanjite vatru i pustite da povrće otpušta svoju vodi, a kad nestane vode, ulite malo po malo povrtnog temeljca. Uz lagano pečenje i pirjanje jelo je gotovo za dvadesetak minuta i odgovara konceptu zelenog ponedjeljka (jedan dan u tjednu kad jedemo isključivo povrće). Ukoliko baš mora meso, skuhajte kakvu kobasicu ili šniclu na na naglo, a ovo jelo poslužite kao prilog.

Gastro
Hrvatska