GASTRO: Petak je dan za ribu. Pripremite srdele na lešadu, kraljica Jadrana je najzdravija kuhana!

2021-02-26-gastro-lešo-srdele

Znalci kažu kako je srdela riba koje, srećom, ima najviše u Jadranskom moru. Od davnina se lovi za hranu te je iz prehrambenog aspekta najbitnija riba koja živi u Jadranu. Hrana siromašnom puku i predmet lova generacijama ribara, održala je život na dalmatinskim otocima. Kako za čovjeka tako je srdela bitna i za ostale grabežljive ribe te bi nestanak ove ribe značio katastrofu ne samo za gospodarski i sportski ribolov već i za mnoge vrste riba koje o njoj ovise.

S razlogom je nazivaju kraljicom Jadrana. Naime, plava je riba bogata je nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6 pa je vrlo zdrava. Ukusnog je mesa, lako probavljiva i obiluje ostalim vrlo važnim nutrijentima: bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice vitaminima A, D i E te mineralima.

Vrlo je tražena jer je među najjeftinijim ribama koje se mogu nabaviti svježe. Često se konzervira, a tako konzerviranu u Hrvatskoj je nazivaju sardina. U primorskim krajevima se usoljava a tako usoljena velika je poslastica. Najčešće se lovi mrežama plivaricama. Zauzima oko 60 posto cjelokupnog izlova ribe na Jadranu.

Sastojci za tijesto:

500 g svježih srdela
1 glavica crvenog luka (ljutika, opcija)
5 česena češnjaka
1 žlica kapara
1 žlica papra u zrnu (crni i bijeli)
1,5 dl suhog vina
1 kom limuna
1,5 dl maslinova ulja
sol

Način priprave:

Očišćenu ribu staviti u vodu, isto kao i sve sastojke. Samo kuhanje mora biti vrlo kratko i na umjerenoj vatri u vrlo malo vode, tek toliko da prekrije ribu. U ključalu vodu najprije se stavi narezana kapula, potom cijeli češnji češnjaka, zatim ostali sastojci, uključujući i polovicu ulja. Potom se stavi riba, a lešada je gotova za nekoliko minuta, ovisno o veličini srdela. Kad je sve gotovo, još vruću ribu preliti s djevičanskim maslinovim uljem i posoliti.

Gastro
Hrvatska