Gastro

2021-01-10-gastro-pilatina-povrće

GASTRO: Nedjelja je dan odmora. Zato picek s povrćem ide u pećnicu!

Opće znanje kaže kako je piletina je naziv za meso od domaćih kokoši, a da je u ljudskoj prehrani piletina je najčešća vrsta mesa

2021-01-09-gastro-mesne-okruglice

GASTRO: Mesne okruglice – od drevne Perzije i Švedske do vašeg stola!

Vjerojatno ne postoji kutak zemaljske kugle na kojemu se meso ne usitnjava i dodaje, luk, začini te rukama oblikuju mesne okruglice od svih...

2021-01-07-gastro-meso iz tiblice

GASTRO: Meso ‘z tiblice, autohtona hrvatska gastro ikona koju morate probati sami napraviti!

Meso ‘z tiblice je slano jelo međimurske kuhinje, sastavnog dijela nacionalne hrvatske kuhinje, posljednjih desetljeća vrlo prošireno...

2021-01-07-gastro-oregnjača

GASTRO: Orahnjača, orehnjača ili gužvara od oraha – kolač nacionalnog gastro kanona

Orahnjača (orehnjača) hrvatsko je tradicijsko slatko jelo, a svojataju je, isto kao i makovnjaču, većina kuhinja srednje i istočne Europe...

2021-01-06-gastro-pohane-palačinke

GASTRO: Palačinke nisu nužno samo desert. Punite ih povrćem i pohajte!

Palačinka je slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Palačinkima se uglavnom dodaje šećer, začini itd. Može biti...

2021-01-05-gastro-domaći-kruh

GASTRO: Domaći kruh je navika, a ne potreba. Pecite svoj kruh, nećete požaliti!

Po definiciji, kruh je proizvod koji se dobiva miješanjem brašna s vodom, mlijekom, sirutkom, ili nekom drugom tekućinom uz dodatak kuhinjske...

2021-01-04-gastro-pita-šunka

GASTRO: Spašavanje novogodišnih ostataka – pita sa šunkom i tikvicama

Kao i uvijek, nakon blagdana ostaje dosta namirnica, a jedna od najčešćih je kuhana šunka koja “nikako da se potroši”, a ona...

2021-01-03-gastro-gem-knedle

GASTRO: Germknedle, veličina je, ipak, važna!

Premda su germknedle ili knedle od dizanog tijesta specijalitet miteleuropske gastronomije, a izravno podrijetlo imaju iz Češkoj, posljednjih...

2021-01-02-gastro-bistra-juha

GASTRO: Bistra juha kao predah nakon (pre)obilnih i teških jela

Ovih je dana bilo dosta teških jela repertoaru – od pečenki svinjskih, janjećih, rolanih, uz (pre)više mlinaca, krumpira i ostalih...

2021-01-01-gastro-francuska

GASTRO: Francuska salata, aristokratsko jelo pučke kuhinje

Opće je mjesto narodne predaje kako francuska salata, to nazaobilazno jelo prvog dana nastupajuće godine, koje se tako savršeno sljubljuje...

2020-12-31-gastro-odojak

GASTRO: Nezaobilazni odojak se kupa u pivu!

Pečeni odojak je nezaobilazno jelo blagdanske kuhinje. Topao, hruskav s krumpirima ili mlincima ili pak na hladno s francuskom salatom. Reklo...

2020-12-30-gastro-sarmice

GASTRO: Sarma se mota u ovoj, a jede u idućoj godini

Rijetka su domaćinstva u Hrvatskoj koja za novogodišnje blagdane, uz ionako pretrpan meni, obvezno uguraju i sarmu. Nije to slučajno, jer...

2020-12-29-gastro-pohanci-brokula

GASTRO: Pohanci s brokulom iz pećnice

Ako je od jučerašnjeg ručka ostalo viška pohanaca, ovo jelo će mu dati novi život. Bez obzira na vrstu mesa, bila ona, puretina, teletina...

2020-12-28-gastro-tacosi

GASTRO: Tacosi s mljevenim mesom i čilijem

Taco je tradicionalno meksičko jelo, koje se sastoji od tortilje, napravljene od kukuruznog ili pšeničnog brašna, napunjene ili umotane...

2020-12-27-gastro-pita-tikvice-A

GASTRO: Savijača od tikvica, može i sa sirom!

Premda je sezona tikvica započinje u rano ljeto i traje do studenog, zahvaljujući napretku poljoprivredne tehnologije i spretnim trgovcima...

2020-12-26-gastro-sloizenac-puretina

GASTRO: Ostalo purice? Nema problema, pripremite složenac ili paštetu!

Ostalo puretine od božićnog ručka? Od ostataka pečenog mesa danas pripravite složenac od pečene piletine i povrća. Ako je, možda, mesa...

2020-12-25-gastro-purica-mlinci

GASTRO: Božićni objed znači puricu z mlincima

Obiteljska okupljanja u hladnije doba godine, i to pogotovo u vrijeme Božića, ne mogu proći bez mirisne, hrskave i meke purice s mlincima...

2020-12-23-gastro-bakalar

GASTRO: Badnjak miriše na bakalar

Badnjak je prema tradiciji posni, nemrsni dan kada se, načelno, izbjegavaju mesna jela, a za objed se najčešće izabire riba. U hrvatskoj...

2020-12-22-gastro-kuglof

GASTRO: Kuglof, najstarija paneuropska slastica

Kuglof je još jedna u nizu nezaobilaznih slastica za blagdane krajem godine, a kao i kod većine europskih slastica svoje podrijetlo vuče...

2020-12-21-gastro-stollen

GASTRO: Stollen, božićni slatki kruh

Stollen je voćni kruh od orašastih plodova, začina i suhog ili kandiranog voća, presvučen šećerom u prahu ili šećerom. To je tradicionalni...

2020-12-21-gastro-linzeri

GASTRO: Linzeri, prihki božićni keksići

Linzeri, popularni keksići od prhkog tijesta, jedna od od najpopularnijih slastica obilate božićne trpeze, bez kojih ne možemo zamisliti...