GASTRO: Savijača od tikvica, može i sa sirom!

2020-12-27-gastro-pita-tikvice-A

Premda je sezona tikvica započinje u rano ljeto i traje do studenog, zahvaljujući napretku poljoprivredne tehnologije i spretnim trgovcima u noj možemo uživati tijekom cijele godine. Uz svoje neprijeporne nutritivne vrijednosti, preporuka je da ova se namirnica što češće nađe na vašem jelovniku. Prosječne tikvice koje kupujemo u trgovinama sadrže do 95 posto vode i što je najznačajnije, svega 18 kalorija na 100 grama. Zato je potrebna veća količina da bi u jelu dala volumen, no to nije problem, jer je prilično neutralna i trpi dosta začina. Osim toga, dodajte mladi sir, pa ćete dobiti još zanimljiviju kombinaciju! Kod pripreme valja voditi računa da se većina dobrih sastojaka ove biljke, koja suprotno uvriježenom mišljenju nije povrće, već voće, krije u njenoj kori. Zato ju je bolje prati i rezati na sitnije kolutiće, nego guliti.

 

Sastojci:

1 pakiranje kora za pitu
500 g rezanog sasjeckanogh luka
15 žlica zobenih pahuljica
1 žica soli
1/2 žlice žlica papra
1 dl ulja
2,5 kg ribanih tikvica

 

Način priprave:

Tikvice oprati, naribati i posoliti. Pustiti da odstoje pa ih ocijediti. Pomiješati tikvice s nasjeckanim lukom, zobenim pahuljicama, začinima i uljem. Kore za pitu redom puniti smjesom, zarolati ih i slagati u namašćen lim za pečenje. Zaliti s 2 – 3 dl vode i poškropiti uljem. Peći 35 – 45 minuta na 250 °C.

Gastro
Hrvatska