GASTRO: Kuglof, najstarija paneuropska slastica

2020-12-22-gastro-kuglof

Kuglof je još jedna u nizu nezaobilaznih slastica za blagdane krajem godine, a kao i kod većine europskih slastica svoje podrijetlo vuče iz germanske gastro tradicije. Mi smo preuzeli francuskih naziv, dok se u njemačkoj on naziva Gugelhupf. Tijekom povijesti stiže iz Južne Njemačke, upravo iz dijela koji graniči s Njemačkom, povijesno sporrnog dijela Alzasa i Lorene, ali većina povijesnih vremena prednost daju njemačkoj tradiciji, preciznije onoj Austo-Ugarske. Naime, u Francuskoj ga je popularizirala kraljica Marija Antonaeta (to je ona koja je gladnim pučanima poručila da u nedostatku kruha, jedu kolače, što je i njih i muža joj francuskog kralja stajala giljotine), a kao brend Bečkoga dvora širio se Monarhijom i Europom. U nacionalnim kuharicama mnogih europskih zemalja, pa i Hrvatske , označen je kao domaća slastica. Pa i jest! Jer, radimo ga stotinama godina. Doista, većina gastro povjesničara slaže se u jednom – kuglof je jedna od najstarijih europskih slastica.

Sastojci:

350 g brašna
200 g šećera
4 kom jaja
7 g praška za pecivo
1 žlica vanilin arome
7 g vanilin šećera
120 g maslaca
prstohvat soli
2 žlice šećera u prahu
1,5 dcl mlijeka

 

Način priprave:

Bez obzira na vrstu, što ovisi o sastojcima koje ste odabrali zajedničko svakom kuglofu je njegova pjesnasta tekstura i kružni oblik koji mu daje posebna posuda, najčešće metalna, a ima ih i keramičkih i onih napravljenih od gline, Kako biste postigli da nakon pečenja izvadite kolač bez ikakvih problema prije ulijevanja smjese namažite unutarnje stjenke posude uljem ili maslacem i pobrašnite. Također, Osnovne namirnice za pravljenje kuglofa su jaja, brašno, mlijeko, šećer, kvasac i vanilin šećer, s tim da postoji veliki broj varijacija kojima se dopunjuje ukus. Druga caka kod priprave kuglofa je odvojiti žumanjke od bjeljanjaka i dobro ih separatno izmutiti, tako da se ubaci u smjesu. Žutanjci će dati lijepu boju, a bjeljanjci će pripomođi izrade fine strukture kolača. Peći u pećnici na standardnih 180 stupnjeva minimalno 45 minuta.

Gastro
Hrvatska