GASTRO: Bistra juha kao predah nakon (pre)obilnih i teških jela

2021-01-02-gastro-bistra-juha

Ovih je dana bilo dosta teških jela repertoaru – od pečenki svinjskih, janjećih, rolanih, uz (pre)više mlinaca, krumpira i ostalih priloga, s obiljem teških salata poput francuske, puno suhomesnatih delicija koje su se posluživale (pršuta, rolanih i dimljenih šunki). O slatkom bolje je ne govoriti, kalorijske bombe u malim kolačima, tortama, obilno prelivene čokoladom, neizostavni su dio slijedova tijekom blagdanskih obroka. Riječju, vrijeme za mali predah, malo odmora od novih gastro izazova. Zato predlažemo da u jelovnik svakako uključite bistru juhu od korjenastog povrća.

Sastojci:

1 l vode
650 g korjenastog povrća
1/2 glavice crvenog luka
3 žlice maslinova ulja
1 kom goveđa kocka
2 žlice mješavine začina
1 tjestenina rezanci za juhu
1 kom povrtna kocka
150 g rezanaca za juhu
sol, papar

Način priprave:

Na malo maslinova ulja popržite glavicu crvenog luka i dodajte sitno nasjeckano povrće. Ako vam se ne da do placa po novi svježi grincajg, možete upotrijebiti i zamrznuto povrće – iz zamrzivača direkt u lonac. Dodajte vodu i kuhajte, ubacite mješavinu začina kao i kockicu goveđe i povrtne kocke. Ukoliko imate temeljca u pričuvi, još bolje, ali ako ga rabite smanjite količinu vode. Soliti i papriti po želji, ali vodite računa da je u mješavini začina, kao i u dehidriranim kockama za juhu također sol, ali isto tako da nema ničeg goreg od neslanog povrća u juhi. Papra po želji i ukusu. Ako imate komad junetine ili piletine, može, ali ne i svinjsko meso. Najbolje je sušeno meso, ali to već opterećuje juhu koja bi trebala biti blaga i niskokalorična. Tijekom zadnjih desetak minuta kuhanja ubacite malo rezanaca za juhu. Nemojte ih prekuhati. Na kraju ubaciti sitno kosani svježi list peršina, a oni koji vole mogu posuti i malo vlasca.

Gastro
Hrvatska