GASTRO: Pohanci s brokulom iz pećnice

2020-12-29-gastro-pohanci-brokula

Ako je od jučerašnjeg ručka ostalo viška pohanaca, ovo jelo će mu dati novi život. Bez obzira na vrstu mesa, bila ona, puretina, teletina ili svinjetina, pohanci su uvijek suhi. Tajna ovog jela je, u stvari, u pripremi svih pojedinačnih sastojaka unaprijed tako da se u pećnici sve sljubi i postigne eksplozija aroma, što će osigurati preljev od netom poprženog češnjaka.

Sastojci:

500 g mesa, šnicli
500 g brokule
500 g krumpira
2 glavice crvenog luka
1 dl maslinova ulja
3 žlice brašna
2 dl mlijeka
150 g prezla (mrvice)
1 kom. jaje
4 češnja češnjaka
1 žličica miješanih mediteranskih začina
sol, papar

 

Način priprave:

Šnicle dobro istucite batićem za meso, začinite solju i mješavinom suhih začina. Slijedi “kupanje”, prvo u brašnu, naravno, oštrom, zatim u mješavini od jaja i mlijeka i onda obilato uvaljaste šnicle u mrvice. Usput, stari, osušeni kruh nemojte nikada bacati već od njih u blenderu sačinite vlastite prezle, neovisno o vrsti kruha. Isto je i s pecivima. Kad su pohanci spremni za pečenje dobro ih je staviti u hladnjak da se sustegnu. U međuvremenu pripremite povrće. Mi smo odabrali brokule i krumpir, no to može biti i neko drugo povrće, korjenasto ili/i lisnato. Kod povrća je važno da ga blanširate ili kuhate do 2/3 konačne izvedbe. Mora ostati hrskavo, a krumpir također kuhajte toliko da je kuhan po obodu, ali iznutra još uvijek nije gotov. Luk popržite na masnoći, može i svinjska mast i tome dodajte pohance, te kratko prepržite s obje strane. Zatim ih posložite u vatrostalnu posudu, dodajte polukuhane krumpire i povrće i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva, srednja rešetka. Nakon dvadesetak minuta, kad je krumpir dobio svoju koricu, na tavi i maslinovu ulju kratko popržite češnjak i odmah po vađenju iz pećnice prelijte preko odrezaka.

Gastro
Hrvatska