GASTRO: Linzeri, prihki božićni keksići

2020-12-21-gastro-linzeri

Linzeri, popularni keksići od prhkog tijesta, jedna od od najpopularnijih slastica obilate božićne trpeze, bez kojih ne možemo zamisliti blagdansku kuhinju, pokazuju da je pet stoljeća austrijske vladavine itekako ostavila traga na hrvatskoj gastronomiji. Linzeri svoje podrijetlo vuku još iz 17. stoljeća iz istoimenog grada na obalama Dunava kad je na tamošnjem dvoru pripravljena torta od prihkog tijesta. U početku je bila to torta s tijestom i dosta maslaca prelivena džemom od crnog ribizla. Kako nobl! Netko pametan dosjetio i od torte sačinio kolač, preciznije kolačić koji se munjevito proširio cijelim Podunavljem, sve do Crnog mora. Izbor džemova ili mermelada za nadijevanje više nije bitan. Može i čokolada, jer linzeri su odavna postali linceri!

Sastojci:

300 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 vrećica (5g) praška za pecivo
100 g mljevenih oraha
120 g žlica smeđeg šećera
1 limun ribana korica
1 žlica aroma vanilije
1 kom jaje
150 g džema od šljiva
1 žlica ruma

Način priprave:

U brašno dodajte sol i prašak za pecivo, te ostale suhe sastojke, promješajte “na suho”. Nakon toga dodajte orahe, šećer, te naribajte limun. Maslac narežite na listiće i ubacite u smjesu, dodajte žlicu arome vanilije, jedno jaje, i dobro promiješajte. Dakako, najbolje rukama. U zdjeli za miješanje oblikujte jednoličnu smjesu. Kako znate da je gotova? Jednostavno, tijesto se ne smije lijepiti na ruke. Nakon toga, oblikujte i zavijte ju u najlonsku foliju. Vrijeme je da se smjesa sjedini i to učinite u hladnjaku, cca. 45 minuta. Poslije hlađenja pobrašnite ravnu površinu i oklagijom razvaljajte tijesto na debljinu od cca. 3,4 milimetra. Uz pomoć čaše oštrijih rubova ili prstena promjera 3 do 5 centimetara utisnite krugove u tijesto. Odvojite pravile krugove i postavite ih na papir za pečenje. Preostalo tijesto ponovno oblikujte u kuglu i onda iznova razvaljajte. Od tog dijela brašna napravite isto samo s tom razlikom da nekim okruglim predmetom, može i preokrenuta kuhača, izbušite rupe u sredini krugova. I njih postavite na papir za pečenje. Pecite u pećnici na srednjoj prečki na temperaturi od 180 celzijusa. Džem od šljiva ili marelica pomiješajte s velikom žlicom ruma, malo zagrijete, po potrebi. Džem postavljajte na sredinu kolačića bez rupe, a kad ga pritisnete s gornjim dijelom (onaj koji ima rupu, malo džema će iskočiti van. Gotovo. Dekorirajte kako želite, od šećera u pragu ili pošpricajte rastopljenom čokoladom.

Gastro
Hrvatska