Gastro

Šibenik: Počela prodaja bakalara
U blagdanske dane raste potrošnja ribe

Iako je bakalar odavno stigao na kontinent, u Slavoniji i dalje caruju šarani

Bakalar je odavno stigao i na kontinent, ali u Slavoniji i dalje caruju šarani, piše Večernji list, navodeći da u blagdanske dane raste...

Taverna_1
Veliko priznanje za rad i trud restoranu

FOTO: Taverna 1860 iz Sv. Ivana Zeline među najboljih 100 restorana Hrvatske

Ove godine glasalo se za više od 2.400 restorana, a glasalo je više od 20.000 gostiju. Osim samih gostiju, i sami ugostitelji su kroz

DSC_8899
Izbor je zaista širok

FOTO: Bogata gastro ponuda na Ribarsko-lađarskoj večeri

Ribarsko-lađarska večer najveća je fešta u Općini Rugvica. No, osim dobre zabave ova manifestacija poznata je i po dobroj gastronomskoj...

GASTRO: 6 savjeta za pripremu savršenog roštilja kod kuće

Roštiljanje je mnogo više od samog kuhanja. To je prilika za okupljanje s prijateljima i obitelji, druženje i uživanje u hrani na otvorenom...

2021-10-18-gastro-KALORIJE-kajzerica

NUTRICIONIZAM: Kajzerica definitivno ne potječe iz prisavskog zagrebačkog kvarta, ali je možda kraljevskog podrijetla!

Kajzerica je okruglo pecivo od bijeloga brašna s četverokrakim zarezanim ukrasom. Nije do kraja istraženo potječe li ona iz istoimenog zagreba...

2021-11-02-gastro-W-grčka-piletina-limun

GASTRO GLOBUS: Grčka piletina s limunom, origanom i češnjakom – mediteranski ugođaj kasne jeseni!

Kasna jesen ima svojih gastronomskih izazova – od kestenja, preko kiselog kupusa, pa do svih delicija koje vežemo uz barbarske običaje...

2021-10-15-gastro-RIBA-riblja-juha

HRVATSKA KUHINJA: Petkom posno – riblja juha, od svega po malo – najbolja formula!

Riblja juha je jelo spravljeno kombiniranjem ribe ili plodova mora s povrćem i temeljcem, sokom, vodom ili drugom tekućinom. Tradicionalno...

pileci složenac

GASTRO: Složenac s mesom i povrćem – novi život jučerašnje pečenke

Pileći složenac s povrćem Ostalo piletine od pečenja? U subotu ste cijelog piceka „skurili” u rerni s krumpirom i uz salatu bio je sjajan...

2021-10-27-gastro-CRO-gužvara-špinat-sir

HRVATSKA KUHINJA: Gužvara sa sirom i špinatom, jednako dobra topla ili hladna!

Gužvara je vrsta jela koja se priprema od vučenog tijesta ili dizanog tijesta s raznim nadjevima. Premda je asocijativno, uglavnom svrstavaju...

2021-09-25-gastro-roštilj-halloumi

GASTRO: Subotom roštiljamo – haloumi sir ili škripavac na žaru. Nezaboravno iskustvo!

Halloumi ili haloumi je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. Ima visoku to...

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi

2021-10-10-gastro-DESERTI-kolač-Zagrebački-sir

DESERTI: Slatka pita od Zagrebačkog sira nije samo za purgere!

Zagrebački sir pripada grupi svježih kravljih sireva koji imaju dugu tradiciju proizvodnje ne samo u Zagrebu, već svim hrvatskih kontinentalnim...

2021-10-11-gastro-KALORIJE-pletenica

NUTRICIONIZAM: Mliječna pletenica, ukusna, fina, ali samo za doručak, pecivo prepuno beskorisnih ugljikohidrata!

Zopf ili züpfe ili pak tresse na francuskom, odnosno treccia na talijanskom je vrsta švicarskog, austrijskog ili bavarskog kruha napravljenog...

2021-10-24-gastro-DESERT-torta-od-naranče

DESERTI: Čokoladnu tortu s narančama preinačite u kolač s mandarinama!

Torta od naranče nije jaffa torta, premda je mnogi miješaju. Jaffa torta se pravi s Jaffa keksima, industrijskim kolačima koji su McVitie...

2021-10-09-gastro-MIX-piletina-piva

GASTRO: Piletina s pivom, može na roštilju, ali i u pećnici. Sočno i ukusno!

Pečenje pileta u isparavajućem dimu pivaposeban je događaj za svaki roštilj. To je recept bez kojeg ne možete biti roštilj majstor (ili...

2021-10-29-gastro-RIBA-pohane srdele

GASTRO: Petkom riba – pohana srdela s ribanim sirom, najbolje, parmezanom!

Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe

2021-10-02-gastro-MIX-bolonjez-palenta

GASTRO MIX: Bolonjez ostaje isti, ali zamijenite tijesto s krumpirom ili palentom!

Bolonjez umak najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa, napravite...

2021-09-14-gastro-HR-roge

GASTRO: Paprike roge su u zenitu. Iskoristite to i napravite savršenu salatu ili zimnicu!

Jeste li znali da je riječ “paprika” u mnogim jezicima svijeta, počevši od velikih kao ruski, njemački i francuski, pa do &#...

2021-09-20-gastro-KALORIJE-Čokoladni-dounat

NUTRICIONIZAM: Punjeni american donut s čokoladnim preljevom – apsolutni kalorijski rekorder!

Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta.Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika s ili bez udubljenja (rupe) u

ragu od povrća

GASTRO: Ragu ne mora biti samo od mesa. Pokušajte s povrćem!

Premda je meso prva asocijacija kad se spomene ragu, pa tako ga razlikujemo prema vrsti mesa kao dominantne sastavnice, pa poznajemo teleći...

2021-09-18-gastro-teleća-koljenica-povrće

GASTRO: Teleća koljenica s vrhnjem i vinom – izbor za ručak kod kojeg ne možete pogriješiti!

Teletina pripada crvenom mesu, ali je najzdravija. Narodna tradicija tvrdi kako se davala bolesnicima kako bi ih izlječili. Ima svijetlo ru...