Stara je narodna mudrost, koju je prihvatila i suvremena medicina, da je redovita konzumacija plave ribe, vrlo efikasan i jednostavan način...
Globalno promatrajući, talijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih kuhinja u svjetskim razmjerima, prepoznatljiva po karakterističnim...
Po uopćenoj i krutoj definiciji kruh je proizvod koji se dobiva miješanjem brašna s vodom, mlijekom, sirutkom, ili nekom drugom tekućinom...
Kad je o janjetini ili mesu janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine riječ, pripadamo grupi mediteranskih i balkanskih naroda...
Savijača od maka se spravlja s nadjevom koji je, u stvari isti kao i kad radimo makovnjaču, samo što je tijesto različito. Kore su
Jeste li znali da je svinjetina najčešće rabljeno meso na u povijesti kulinarije? Ujedno, meso domaće svinje, one iz uzgoja, a ne iz...
Gorgonzola je jedan od najstarijih sireva u visokoj gastronomiji. Prvi zapisi o njemu sežu u 897. godinu, sir izvorno potječe sa sjevera...
Prije svega, pitanje – je li hobotnica riba? E pa nije, ali se “pika” kao jedan od najukusnijih morskih plodova! Ona je je mekušac
Uštipci su sjajna stvar. Mogu se raditi i na slano i na slatko, kao prilog jelu i desert, ali i kao samostalan obrok. U
Jagode su dobro krenule, sezona će im biti uspješna. Prema najavama, samo iz Vrgorca na tržište stiže 600 tona, berba i purgerica je blizu
Tacosi, popularno meksičko jela koje nakon Meksičke revolucije, preplavilo svijet i danas se u fast food formi nalazi na ulicama svih...
Maslac je namirnica stvorena iz mlijeka, a kulinarija ga rabi od pamtivijeka. Za razliku od maslaca, čiji je razvoj tekao još od...
Skuša ili škombar, golac, vrnut jedna je od niza riba koju mnogi imenuju kraljicom Jadrana, a tim se atributom mogu pohvaliti i lignje, pa
Premda ga neki, zbog njegove navodne velike kaloričnosti, nazivaju “prokletim gomoljem” (jest doista, krumpir raste ispod zemlje), sam po...
Kad se pojavio na policama, ispočetka stidljivo samo u odabranim voćarnama, a kasnije i masovno u supermarketima, avokado je bio...
Od svih legendi i mitova o nastanku i oblikovanju tjestenine koju svi znamo kao torteline aka tortellini, po izvorniku, najbizarnija je,...
Stara je navada da u Hrvata blagdanski stol je obilat, tako da su blagdanski dani često, nažalost, sinonim i za prejedanje, što nikako nije
Janjeće meso je simbol proljeća, a u Hrvatskoj, isto kao u Zapadnoj Europi i na Mediteranu, često se priprema za svečanosti i posebne...
Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Prema tradiciji, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do
“Jaja se to cili svit zna, moredu spravljat na mali milijun način, i u sorbulu i na joko i sirova, a moze ih se
Pinca, sirnica ili pogača, tradicionalni je kolač koji se za Uskrs prigodno priprema u čitavoj Hrvatskoj. Dakako, svugdje ima svoj naziv...