GASTRO: Jagode na mali milijun načina, ovaj put s kakao šnitama. Kakvo sljubljivanje!

Jagode su dobro krenule, sezona će im biti uspješna. Prema najavama, samo iz Vrgorca na tržište stiže 600 tona, berba i purgerica je blizu tako da na štandovima Zagreba i Zagrebačke županije u danima koje dolaze biti će obilje plodova u ponudi. I jako su dobre, bolje nego uvozne, garant! Zato ih treba jesti, ako ne svaki dan, onda barem dva tri puta tjedno dok ih se izdovoljimo.

Jagode kad su svježe, najbolje su, naravno sirove i zrele, ali sjajne su i u kolačima, pa vam od malih milijun slatkih kombinacijama s jagodama, ovaj put predlažemo da ih probate pripremiti s običnim kakako šnitama. Neće vam biti žao… kakvo sljubljivanje slatkastih okusa!

Sastojci:

500 g jagoda
2 kom jaja
2,5 dl mlijeka
250 g šećera
100 g margarina
250 g brašna
7 g praška za pecivo
60 g kakaa
2 dl slatko tučeno vrhnje (opcija)

Način priprave:

Mikserom miješajte jaja sa šećerom, dodajte mlako mlijeko i otopljeni margarin, pa kakao i naposljetku brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo. Ulijte u zamašćeni lim, stavite u veuma zagrijanu pećnicu, smanjite vatru i polako pecite 45 minuta. Ohlađen kolač narežite i ukrasite slatkim vrhnjem, što je samo opcija, jer je i bez njega dobro. Umjesto toga možete učiniti i preljev. I dakako, ne zaboravite jagode poslagati po vrhu, što više, to bolje.

I dakako, na kraju malo prosijati šećera u prahu. Samo zbog vizualnog dojma.