GASTRO: Makovnjača kao štrudla: jednostavno umjesto tijesta idu kore. Hrskavo i slatko!

2021-04-26-gastro-makovnjača-kore

Savijača od maka se spravlja s nadjevom koji je, u stvari isti kao i kad radimo makovnjaču, samo što je tijesto različito. Kore su u konačnoj izvedbi hrskave. Kad je o korama riječ danas u svakoj trgovini ima onih kupovnih, koje nisu loše, jer tajna ovog jela kao i kod makovnjača i orehnjača u nadjevu koji mora biti pun i sočan. Ipak, vrijedi spomenuti da i na placu će se naći dobrih kora, koje su opasno nalik domaćima. Najbolje je ako sami umijete razvući kore i onda napravite podlogu za kolač. No, oni koji to znaju to su rijetki izuzeci i previše je pipkavo, osobito vrlo tankih kora, a i sve skupa dugo traje, dok, istini za volju, konačni rezultat ne mora sam po sebi biti bolji.

Sastojci:

6 kom tankih listova za savijače
200 g maka u zrnu (mljevenog
14 g praška za pecivo (vrećica)
150 g suhih grožđica
2 dl vrhnja za kuhanje
2 kom jaje

0,5 dl

ruma za kuhanje

1 žllica cimeta
2 žllice šećera
2,5 dl mlijeka
šećer u prahu

 

Način priprave:

Grožđice oprati i ostaviti da s malo ruma nabubre. Mak iz vrećice je jeć gotov i nije ga potrebno namakati, ali ako baš želite stavite ga u malo mlijeka ili pustite da vrhnje odradi svoj posao. Prvo promiješajte suhe sastojke: mak pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Jedan list tijesta stavite preko drugoga i po njemu rasporedite trećinu vrhnja, pospite trećinom mješavine maka i šećera i trećinom grožđica. Ako želite da masa bude kompaktna, da se ne rasipa, dodajte barem jaje, a može i dva, osovi o količini nadjeva i kora koliko upotrebljavate. Savijte tijesto u savijaču i stavite na uljem namazan lim ili ga zamastite maslacem, no ulje je efikasnije. Kore se neće ljepiti. Ponovite postupak s preostalim tijestom i nadjevom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Kad su kore od bijele postigle svijetlo smeđu boju, pečenje je gotovo. Ako želite, zbog sočnbosti nadjevu od maka možete dodati naribane jabuke.

Gastro
Hrvatska