GASTRO: Je li margarin doista “maslac za siromašne”? Probajte jogurt kolač s jagodama!

2021-04-17-gastro-jogurt-kolač-jagode

Maslac je namirnica stvorena iz mlijeka, a kulinarija ga rabi od pamtivijeka. Za razliku od maslaca, čiji je razvoj tekao još od pripitomljavanja životinja i čovjekova stalna htjenja da od živine iskoristi baš sve, margarin je čedo industrijskog doba.

Prvi margarini su rađeni od životinjskih sastojaka, no nakon Drugog svjetskog rata na tržištu se pojavljuje margarin sačinjen iz biljnih sastojaka (osnova su različita biljna ulja poput suncokretovog, sojinog, pa palminog ulja). Bilo je to 1952. godine, a svojevrstan je kuriozitet da svega četiri godine nakon svjetske premijere u Zagrebu, u tvornici Zvijezda smućkan prvi industrijski maslac za masovno tržište.

U gastronomskim prepucavanjima marganin je godinama i desetljećima omalovavažavan kao “maslac za siromašne”, no razvoj tehnologije je dao svoje, tako da je, s nutricionističkog aspekta današnji margarin u svojim nebrojenim light inačicama s ovim ili onim dodacima, možda, i zdraviji od klasičnog maslaca, osobito zato jer margarin nema ozloglašenog kolesterola, a i nekad proskiribirane transmasne kiseline iz njegova sastava, praktički, su eliminirane.

Kako bilo, i jedan i drugi su masnoće, a bez masnoća nema biskvita, a bez biskvita ni dobrih kolača i tako u krug. Kako su krenule jagode, naš je prijedlog brzinski biskvit, ipak, s marganirnom, jer je neutralniji u konačnom okusu, čime ćete uz jednu brzinsku kremu napraviti super desert za vrlo kratko vrijeme.

 

Sastojci za biskvit:

4 kom jaja
100 g šećera
125 g margarina
1 kom limunove korice
200 g glatkog brašna
7 g praška za pecivo (1 vrećica)

Sastojci za kremu i nadjev:

3 kom jogurta (1 čašica=1,8 dl)
2 kom kisela vrhnja
300 g šećera
1 kom želatine (iz vrećice)
2,5 dl vode glatkog brašna
1/2 l slatkog vrhnja
250 g jagoda

 

Način priprave:

Sve sastojke za biskvit izmiješati uliti i protvan. Ispeći biskvit u velikom protvanu. Jogurt, vrhnje i šećer izmiješati i ostavi da se sjedini. Želatinu ostavi da se namoči u vodi. Slatko vrhnje izvješati miješalicom (mikerom) dok se ne ukruti, te onda zajedno izmiješati. Na prvi biskvit izliti kremu, a na kremu stavi narezane jagode. Naravno, prethodno oprane i očišćene. Prije posluživanja držati desetak minuta u hladnjaku.

Gastro
Hrvatska