GASTRO: Jaja su nezaobilazna na uskršnjem blagdanskom jelovniku. Napunite ih omiljenim nadjevima!

2021-04-01-gastro-punjena-jaja

“Jaja se to cili svit zna, moredu spravljat na mali milijun način, i u sorbulu i na joko i sirova, a moze ih se i u tvrdo, i i u meko i u gusto i u ritko. I sa svon mogucon spizon mutit”, stihovi su čuvenog legendarnog dueta Borisa Dvornika i Olivera Dragojevića u popularnoj pjesmi Nadalina. I dosita, ovih dana kad razmišljamo o jelovnicima za uskršnje blagdane, svhvaćamo kako su jaja uistinu nezaobilazna namirnica. Osim što su dio narodnog folklora (bojanje jaja, pisanice, dječja igra traženja, tuckanje jaja itd.), dio su obredne liturgije (nošenje hrane na blagoslov).

Nedvojbeno jaja su nezaobilazan dio uskršnje mitologije, ikonografije, pa i gastronomije. Uz tvrdo kuhanja, često se poslužuju i punjena, a osnova su za majonezu, koja je nezaobilazna kod ublažavanja jačine hrena, bez čega nema uživanja u uskršnjoj šunki, što je također, nezaobilazna tradicija hrvatskog blagdanskog stola za najveći kršćanski praznik. Čak i uskršnji slatki kruh, pinca, sav se žuti od umućenih jaja.

Sastojci:

10 kom jaja
2 žlice senfa
100 g majoneze
1 dcl kiselog vrhnja
1 žlica usitnjenog peršina
1 žličica vlasca
1 žlica mješavine začina
sol, papapr

Način priprave:

Jaja tvrdo skuhati. Ohladiti ih i očistiti, svako prerezati napola i pažljivo izvaditi žumanjke kako bi polovice bjelanjaka ostale cijele. Izvađene žumanjke sa vilicom dobro usitniti, dodati senf, malo majoneze, soli i manji dio nasjeckanog peršinovog lista. Tom smjesom ispuniti polovice bjelanjaka te ih posložiti u zdjelu. U ostatak smjese (dobro je da je ostane što više) umiješati kiselo vrhnje, preostalu majonezu i mješavinu začina prema ukusu. Punjene bjelanjke preliti pripremljenim umakom, po vrhu posipati paprom i preostalim nasjeckanim peršinovim listom. Poslužiti hladno uz kuhanu šunku.

Gastro
Hrvatska