GASTRO: Tacosi s mljevenim mesom i crnim grahom i svježim povrćem. Hrskavo i slasno!

2021-04-20-gastro-buritto-govedina

Tacosi, popularno meksičko jela koje nakon Meksičke revolucije, preplavilo svijet i danas se u fast food formi nalazi na ulicama svih svjetskih metropola, kao i mnoge ostale gastro ikone ima svog poznatog oca. Prema meksičkoj legendi, trgovac Juan Méndez iz Ciudad Juáreza prodavao je tacose na ulici. Koristio je magarca za prijevoz sebe i tacosa, da bi Kako bi hranu odžao toplom, zamatao je nadjev u velike tortilje. Ljudi su to nazivali “buritto hranom” što znači “hrana maloga magarca”.

Tacosi su, u stvari punjene tortilje, a njih još, možemo zapeći, a riječ je o tijestu od kukuruznog, a može i pšeničnog brašna, koje se mijesi bez kvasa i prepeče na vatri prije stavljanja nadjeva. Grah i krukuruz su neizostavni, a ukoliko ste u prilici, upotrijebite crni grah i budite maštoviti u odabiru povrća (od zelene salate, mrkve, svježeg kuputa, pa do rjačica i luka). Važno je da je hrskavo i ljuto!

Razlika između toritilje i tacosa. Samo vizualno, tortilja posve obavija nadjev, dok je kod tacosa, nadjev vidljiv.

Sastojci:

500 g mljevenog goveđeg mesa
1 glavica crvenog luka
1 žica maslinova ulja
1,5 dl soka od rajčice
1 žlica smeđeg šećera
1 l mesnog temeljca
1,5 dl kiselog vrhnja
250 g crnog graha
3 češnja češnjaka
10 kom. tacosa
1 žličica čili papričice
začina po želji

Način priprave:

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj toplini. Zatim dodajte sitno isjeckani luk i češnjak, te ih dinstajte dok ne postanu prozirni, otprilike nekih 5 minuta. Ubacite sok od rajčice i čili prah, te sve fino zamiješajte. Dodajte mljeveno meso ili meso izrezano na trakice, te miješajte dok meso ne bude gotovo. Dodajte soli i ponovno pomiješajte sve.

Tacose, pa i one kupovne prije nadjevanja obavezno prepecite, kako bi dobile hrskavost. Lagano nauljite manju tavu, ubacite tortilju unutra i zagrijte je, okrenuvši je kada postane zlatna i tostirana. Ponovite postupak sa ostatkom tacosa. Napunite tortilje nadjevom i prije posluživanja dodajte preljev – ljuti (crveni) ili blagi (bijeli), ovisno o ukusu. Baza može biti rajčica za crveni, ali i kiselo vrhnje za bijeli. Bitno je samo da odabrani mediji povezuje sve sastojke u harmoničnu cjelinu.

Gastro
Hrvatska