recept

2021-06-07-gastro-turopoljska-pita

GASTRO: Turopoljska pita, jelo pripremljeno dok kažeš “pita”!

Turopoljska pita pripada onoj grupi jela koje možete brzo pripremiti, hranjiva je, dobra okusa, a može se poslužiti za doručak, ručak ili...

2021-06-06-gastro-trešnje-pita

GASTRO: Započela je sezona trešanja. Jedite ih svježe, ali i kao desert će biti fenomenalne!

Trešnja je jedna od rijetkih biljaka koja nema izvorni latinski botanički naziv, a one koje nalazimo na tržištu (pojavljuju se krajem...

2021-06-05-gastro-vratina-roštilj

GASTRO: Danas roštiljamo – svinjska vratina je najukusnija dobro marinirana i pečena na vatri!

Svinjska vratina je jedna od najzahvalnijih vrsta mesa prigodom priprave mesa s roštilja. Naravno kao i kod svakom mesa kojem slijedi...

2021-06-04-gastro-složenac-makaroni

GASTRO: Zapečena penne tjestenina sa sirom i pancetom – jednostavan složenac bogata okusa!

Tjestenina i sir, obilno oblivena vrhnjem, uz dodatak masnoće slanine i mirisa pancete, te dodatno zapečena u pećnici dobitna je...

2021-06-03-gastro-jagode-palačinke

GASTRO: Sezona jagoda je u zenitu. Pripremite profinjenu kombinaciju – jagode sa šlagom s palačinkama!

Jagode sa šlagom su svojevrstan fetiš, visoka razina gastronomske kulture potekla iz viših klasa, kao i običaj da se uz taj desert...

2021-06-02-gastro-govedina-gljive

GASTRO: Započelo je doba vrganja. Izlet u prirodu iskoristite za nabavu gljive božanskog mirisa i okusa!

Vrganj je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnih i crnororičnih šumama. Na uzgaja na na plantažama, podrumima i garažama, već raste na...

2021-05-31-gastro-Spring-rolls

GASTRO: Proljeće je, uživajte uz spring rolls! Punite ih čime želite, ali najbolje je mlado sezonsko povrće!

Pod pojmom proljetnih rolica ili/i kiflica krije se ogromna raznolikost punjenih slanih jela čija je osnova valjano (vučeno) tijesto...

2021-05-28-gastro-kozice-dagnje

GASTRO: Petkom jedemo morske plodove – špageti s dimljenim dagnjama i kozicama

Po definiciji morski plodovi su bilo koji oblik morskog života koji ljudi smatraju hranom. Primarno u su uključene ribe i školjke, a...

2021-05-24-gastro-punjeni-šampinjoni

GASTRO: Napunite im klobuke i provjerite zašto je je šampinjon kulinarski šampion!?

Premda ga ima tijekom cijele godine, ponajprije zahvaljujući umjetnom uzgoju, sezona šampinjona traje od lipnja do studenog, u Europi...

2021-05-24-gastro-žute-mahune

GASTRO: Žute mlade mahune na vrhuncu su svoje sezone. Idealan je trenutak za spektakularno varivo!

Kako žutih mahuna ima cijele godine u zamrznutom obliku, što i nije tako loša opcija za varivo u hladne zimske dane, ovih dana kad

2021-05-23-gastro-petit-kolač

GASTRO: Kolač s Petit Beurre keksima – superbrzo, bez pećnice, a tako ukusno i slasno!

Petit Beurre u doslovnom prijevodu mali maslac planetarno su poznati keksi koji su nastali u Nantsu, gradu u francuskoj pokrajini Bretanji,...

2021-05-17-gastro-riža-piletina

GASTRO: Ostalo piceka od pečenja? Rižoto će mu dati priliku za novu gastro doživljaj!

Picek u pećnici nedjeljom stara je navada zagrebačke kuhinje. No, najčešće, zahvaljujući veličini same peradi, ali i količini krumpira koju...

2021-05-15-gastro-sir-jagode

GASTRO: Pita od zagrebačkog mladog sira s jagodama – slatko kiselkasta kombinacija okusa koja osvaja!

Pita od zagrebačkog sira ili kako bi se u novohrvatskom engleskom reklo cheesecake reklo je fenomenalan recept. Potka mu je svježi mladi...

2021-05-14-gastro-tuna-steak

GASTRO: Petak je dan za ribu – tuna steak s matovilcem i cherry rajčicama

Odrezak od tune ili tuna steak, kako se udomaćilo u hrvatskoj jezičnoj praksi, poznat i kao riblji kotlet jer je riječ o diijelu ribe

2021-05-11-gastro-lazanje-mladi-špinat

GASTRO: Kumica kaže da je mladi špinat jutros ubran. Salata, smoothie ili lazanje? Izbor je vaš!

Plac se zazelenio od sezonskog povrća, a i opskrba u trgovačkim centrima je dobra, pa je doista šteta ne iskoristiti sezonsko povrće. Ako je

2021-05-10-gastro-kolač-od-jagoda

GASTRO: Jagode su najbolje svježe, zrele i netom nakon branja, ali i u slasnom kolaču!

Jeste li znali da je prva vrtna jagoda uzgojena u Bretanji u Francuskoj, tek krajem 18. stoljeća? Prije toga, šumske jagode i uzgajani...

2021-05-07-gastro-Carpaccio-dimljeni-losos

GASTRO: Carpaccio dimljenog lososa s pepelom od maslina i kapare čipsom!

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se...

2021-05-05-gastro-rižoto-kozice

GASTRO: Rizoto – orzoto s dimljenim kozicama by chef Hrvoje Zirojević

Ovih se dana pojavila nevelika knjiga, preciznije knjižica ili mala zbirka recepata dvojbeno originalnog naslova “Život je prekratak da bi...

2021-05-01-gastro-prvomajski-grah

GASTRO: Mladi grah sa starim kobasicama – fenomenalna kombinacija mladosti i iskustva!

Ove godine, zbog opećepoznatih razloga nije bilo masovnih okupljanja i spremanja prvomajskog, oliti prvosvibanjskog graha, što je s...

2021-05-02-gastro-janjetina-koljenica

GASTRO: Janjeća koljenica iz pećnce kao ispod peke, neka povrće poprimi okuse mesa!

Premda je mlado meso, neki dijelovi janjećeg mesa, mogu biti vrlo žilavi. Također, bez obzira koliko janje bilo malo, teško ga je cijelog...

2021-01-11-gastro-zagrebački

GASTRO: Zagrebački odrezak – prugregska gastronomska klasika

Zagrebački odrezak, teleća šnicla (od buta) punjena šunkom i sirom jedno je od najpopularnijih jela gradske i nacionalne scene. Premda u...