GASTRO: Zapečena penne tjestenina sa sirom i pancetom – jednostavan složenac bogata okusa!

2021-06-04-gastro-složenac-makaroni

Tjestenina i sir, obilno oblivena vrhnjem, uz dodatak masnoće slanine i mirisa pancete, te dodatno zapečena u pećnici dobitna je kombinacija za spravljanje ukusnog ručka ili malo obilnije večere, koju ćete upotpuniti nekom od sezonskih salata (ponuda obih dana obiluje svježim sezonskim zelenjem i mladim povrćem).

Ovo jelo, kao i većina specijaliteta talijanske kuhinje, inače jedne od najuspješnijih u svijetu, čije smo kanone i mi u Hrvatskoj bezrezervno prihvatili i uvrstili ih u nacionalni gastro kanon, funkcionira po načelu da masnoća plus ugljikohidrati daju osjećaj sitosti i uživanja u hrani.

Sastojci:

300 g makarona ili penne tjestenine
1/2 kg poriluka
200 g tvrdog sira (planinski)
100 g pancete
100 g slanine
4 kom jaja
1/2 kg rajčica
2 dl vrhnja za kuhanje
1 dl maslinova ulja
1 žličica majčine dušice
prstohvat majčine dušice
3 žlice šećera

Način priprave:

Makarone kuhati u slanoj vodi 7-10 minuta. Poriluk narezati na kolutiće, posoliti, popapriti i ispirjati na 3 žlice ulja. Posebno kratko popržiti narezne šunku i slaninu. Vatrostalnu posudu premazati preostalim uljem i na dno složiti polovicu makarona. Makarone posipati s 2 žlice naribanog sira pa rasporediti propirjani poriluk. Zatim ponovo posipati sir te dodati poprženu slaninu i šunku. Na tako složene sastojke rasporediti preostale makarone pa preko njih preliti jaja umućena s vrhnjem za kuhanje, solju, paprom i muškatnim oraščićem. Na kraju složiti polovice poparenih i oguljenih rajčica, premazati žlicom ulja i posipati majčinom dušicom. Složenac zapeći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok ne dobije rumenu boju.

Gastro
Hrvatska