GASTRO: Petak je dan za ribu – tuna steak s matovilcem i cherry rajčicama

2021-05-14-gastro-tuna-steak

Odrezak od tune ili tuna steak, kako se udomaćilo u hrvatskoj jezičnoj praksi, poznat i kao riblji kotlet jer je riječ o diijelu ribe koji se reže okomito u odnosu na na kralježnicu. Riblje odreske ne bi trebali miješati s ribljim filetima koji se režu paralelno s obje strane kralježnice. Kako god riječ je o vrhunskom mesu i ne uključuje kosti. Tuna steak je osobito postao popularan snažnim trendom globalizacije hrvatske kuhinje, premda kao mediteranski narod s puno morske obale, tradicija konzumiranja tune je unekoliko izmijenjena, a većinom se rabi za salate i pripremu nadjeva za tjestenine i to, najčešće ona konzervirana, zato što je ujedno i najdostupnija. Tomu je, jednostavno, tako iz prozaičnog razloga zato što nije baš jednostavno pribaviti taj željeni komad mesa. Tuna iz Jadrana, uglavnom, završava u izvozu, jer je superkvalitetna i dobra, rjeđe u restoranskoj ponudi, a gotovo nikad u ribarnicama. Potražnja za njom višestruko je veća od ponude. Ako ipak naletite na rezanu tunjevinu u ribarnici, obratite pozornost da bude svježa, te kupujte steak debljine 2 do 3 centimetra. Drugi način priprave je u trgovinama, gdje ju češće ima zamrznute, što samo po sebi i ne mora biti loše, a i omogućuje bolje planiranje obroka. Ako rabite zamrznuti steak, odmrznite ga minimalno pola sata izvan hladnjaka. Usput, riblje meso nakon zamrzivača se nevjerojatno se brzo odleđuje.

 

Sastojci:

4 kom odreska od tune
1 kom naranča
1 kom limun
1 dl maslinova ulja
1 žličica origana (sušenog)
1 žlica nasjeckanog peršina
250 g cherry rajčice
1 česen nasjeckanog češnjaka
papr, sol

 

Način priprave:

Od sastojaka napravite marinadu, posolite tuna odreske, te u zatvorenoj posudi marinirajte minimalno pola sata u hladnjaku. Nakon toga, pecite na neprijanjajućoj tavi s malo maslinova ulja. Vrijeme pečenja oscilira, ali je vrlo kratko, dovoljno je oko dvije do tri minute sa svake strane. Nije loše ako je steak, uostalom kao svaki odrezak, u sredini u konačnoj izvedbi malo crvenkast. Od salate birajte matovilac ili rikolu.

Gastro
Hrvatska