GASTRO: Sezona jagoda je u zenitu. Pripremite profinjenu kombinaciju – jagode sa šlagom s palačinkama!

Jagode sa šlagom su svojevrstan fetiš, visoka razina gastronomske kulture potekla iz viših klasa, kao i običaj da se uz taj desert poslužuje šampanjac. Prema gastronomskim povijesnim izvorima, rodočelnik takve kombinacije bio je Thomas Wolsey, koji je bio glavni kuhar na dvoru engleskog kralja Henryja VIII, a pisani tragovi o tomu vuku do davne 1578., kad su zapisani prvi recepti o tome. Masovinim uzgojem jagoda se demokratizirala i postala dostupna svima.

Ovih dana je je ponuda jagoda na svom zenitu, jagode su svježe, slatke i savršene, pa je doista šteta, za desetak kuna po mjerici ne isprobati tu fenomenalnu kombinaciju.

Sastojci:

300 g brašna (1/2 oštro, 1/2 meko)
350 l mlijeka
500 g jagoda
2 dl slatkog vrhnja
1,5 dl mineralne vode (s mjehrićima)
1 žličica soli
2 žlice biljnog ulja (suncokretovo)
0,3 dl ruma (opcija)
3 kom jaja
3 žlice šećera

Način priprave:

Za pripremu dobrih palačinki najgori je postupak da sve sastojke ubacimo u posudu i miješamo zajedno odjednom. Ne, za pjenasti učinak tijesta prvo umutite jaja, a onda u jaja dodajte mlijeko te sjedinite smjesu. S druge strane u zasebnoj posudi umiješajte brašno i sol, a tu smjesu postupno dodajte smjesi mlijeka i jaja dok ne dobijete jedinstvenu smjesu pravilne gustoće. Mineralnom vodom dozirajte gustoću smjese.

Odabir tave je također važan. Bitno je da ima dno za koje se ne lijepi tijesto, a prije prve palačinke kapnite malo ulja. Mjera je uvijek 1 šefljha ili zaimača, količninom dovoljna da prekrije dno tave u potpunosti. Palačinku se se u prosjeku peče minutu do dvije svake strane, a kriterij da je gotova je da se se kraje palačinke ne počnu sami odljepljivati od ruba tave. Pečenje s druge strane nešto je kraće o prve, a kad je s obje strane poprimila nježno smeđu boju, palačinka je gotova. Najlakše ih je prevrtati i vaditi lopaticom. Za dekoraciju, dakako, najbolji je džem od jagoda.