Kako hrvatska kuhinja pripada mješavini zapadnih i istočnih utjecaja prihvatili smo musaku kao jelo koje nam dolazi iz Grčke, vjerojatno...
Bartolomejska noć – pokolj hugenota u Francuskoj – 1572. Bartolomejska noć označava noć 24. kolovoza 1572. uoči dana svetog Bartolomeja...
Rižoto je talijansko jelo načinjeno od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti poprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obi...
S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiri...
Peku, isto kao roštilj ili gradele, često u svakodnevnom govoru pojmovno miješamo kao jelo, hranu, što ne razlikujemo od oruđa i dodataka...
Premda talijansku kuhinju, uglavnom, povezujemo s tjesteninom, rižoto je, nakon tjestenine, zvijezda talijanske gastronomije, osobito na sjeveru...
Zna se točno dan kad je krumipr iz Amerike stigao u Europu.- Taj fatntastični gomolj ima veliku ulogu u povijesti Starog kontinenta. Bilo...
Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti
Većini ljudi kad su vrućine hrana slabo paše, ali jesti se mora, tako da se radije biraju lagane ljetne salate od svježeg povrća, isto
Na prvi pogled, zato što pripada Italiji, brzopleto se sicilijanska poistovjećuje s talijanskom kuhinjom, što je pomalo brzopleto zaključ...
Globalno promatrajući, talijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih kuhinja u svjetskim razmjerima, prepoznatljiva po karakterističnim jelima...
Jeste li znali da je svinjetina najčešće rabljeno meso na u povijesti kulinarije? Ujedno, meso domaće svinje, one iz uzgoja, a ne iz prirode...
Premda ga neki, zbog njegove navodne velike kaloričnosti, nazivaju “prokletim gomoljem” (jest doista, krumpir raste ispod zemlje...
Janjeće meso je simbol proljeća, a u Hrvatskoj, isto kao u Zapadnoj Europi i na Mediteranu, često se priprema za svečanosti i posebne prilike...
Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Prema tradiciji, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do
Što je bilo prvo, kokoš ili jaje? Odgovor na tu dvojbu nećete uspjeti dokučiti, no uz piceka iz pećnice i malu pomoć češnjaka, zasigurno...
Piletina je naziv za meso domaćih kokoši. Prema kriteriju konzumacije, ona je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu Za proizvodnju mesa...
Botanika bilježi 3000 vrsta šparoga, no svega njih dvadesetak su jestive. Uzgajaju se i beru u Africi, Aziji i većini mediteranskih zemalja...
Orada, najčešće upotrebljavani komercijalni naziv ili komarča, termin koji je također čest, ali i manje u uporabi (usput, na hrvatskom...
Njoki, onak po domaći, što vuče na Dalmaciju, valjušci po hrvatskom književnojezičnom standardu ili pak šufnudl po purgerskom starozagreba...
Gastronomska povijest u hrvatskoj interpretaciji, uglavnom, istražuje utjecaje velikih naroda na našu nacionalnu kuhinju koja je nastala pod...