GASTRO: Na svijetu je više od 25 milijardi piceka. Jedan neka danas zamiriše češnjakom!

2021-03-24-gastro-piletina-u-umaku-od-češnjaka

Što je bilo prvo, kokoš ili jaje? Odgovor na tu dvojbu nećete uspjeti dokučiti, no uz piceka iz pećnice i malu pomoć češnjaka, zasigurno ćete pripraviti iznimno ukusno jelo.

Usput, malo podataka o najčešćoj domaćoj životinji na svijetu. Udomaćena je ravno prije 8.000 godina ili preciznije 6.000 godina prije naše ere!

Jeste li znali da je na našoj planeti više piceka nego ljudi, i to višestruko! Procjenjuje se da ih je više od 25 milijardi! Dakako, pile je samim time i najrasprostranjenija ptica na svijetu.

Staro je pravilo da se od piceka ništa ne baca, a jedna koka može snijeti više od 300 jaja godišnje. Svjetska rekorderka je bila jedna koka koja je unutar 24 sata snijela čak 7 jaja. Tako da je svjetski rekord 371 jaje u godini. No, vratimo se u kuhinju…

Sastojci:

1 kg piletine, rasijek
40 g sira ribanca (parmezana)
2 dcl kiselog vrhnja
6 česena češnjaka
1 kom pileće kocke za juhu
1 žlica mješavine začina
sol, papar

Način priprave:

Pile narezati na više dijelova pa posložiti u dobro namašćenu vatrostalnu posudu, tako da kožica bude okrenuta prema gore. Posoliti, popapriti, posipati protisnutim češnjakom i naribanim parmezanom. Pileću kocku namrviti u kiselo vrhnje pa tu smjesu preliti oko pileta u posudi. Peći 60-ak minuta, u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Tijekom pečenja, pile često zalijevati umakom od pečenja. Poslužiti s pečenim krumpirom ili kuhanom rižom i zelenom salatom.

Gastro
Hrvatska