GASTRO: Na svijetu je više od 25 milijardi piceka. Jedan neka danas zamiriše češnjakom!
![2021-03-24-gastro-piletina-u-umaku-od-češnjaka](https://01portal.hr/wp-content/uploads/2023/03/2021-03-24-gastro-piletina-u-umaku-od-cesnjaka.jpg)
Što je bilo prvo, kokoš ili jaje? Odgovor na tu dvojbu nećete uspjeti dokučiti, no uz piceka iz pećnice i malu pomoć češnjaka, zasigurno ćete pripraviti iznimno ukusno jelo.
Usput, malo podataka o najčešćoj domaćoj životinji na svijetu. Udomaćena je ravno prije 8.000 godina ili preciznije 6.000 godina prije naše ere!
Jeste li znali da je na našoj planeti više piceka nego ljudi, i to višestruko! Procjenjuje se da ih je više od 25 milijardi! Dakako, pile je samim time i najrasprostranjenija ptica na svijetu.
Staro je pravilo da se od piceka ništa ne baca, a jedna koka može snijeti više od 300 jaja godišnje. Svjetska rekorderka je bila jedna koka koja je unutar 24 sata snijela čak 7 jaja. Tako da je svjetski rekord 371 jaje u godini. No, vratimo se u kuhinju…
Sastojci: |
|
---|---|
1 kg | piletine, rasijek |
40 g | sira ribanca (parmezana) |
2 dcl | kiselog vrhnja |
6 česena | češnjaka |
1 kom | pileće kocke za juhu |
1 žlica | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Pile narezati na više dijelova pa posložiti u dobro namašćenu vatrostalnu posudu, tako da kožica bude okrenuta prema gore. Posoliti, popapriti, posipati protisnutim češnjakom i naribanim parmezanom. Pileću kocku namrviti u kiselo vrhnje pa tu smjesu preliti oko pileta u posudi. Peći 60-ak minuta, u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Tijekom pečenja, pile često zalijevati umakom od pečenja. Poslužiti s pečenim krumpirom ili kuhanom rižom i zelenom salatom.