Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...
Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza...
Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti
Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...
Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj...
Lakonski odgovor na pitanje iz naslova ovoga članka bi bio: vrlo jednostavno, ako je konzerva od kile! Ipak, nije tako, za kompletan obrok...
Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i vrapci na krovu...
S razlogom smokvi se u gastronomiji daju različiti epiteti, o njoj se govori, uglavnom u superlativima. Tako je ona kraljica voća, božica...
Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje. No, i to...
Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim...
Staro je pravilo da bez masnoća, ugljikohidrata i šećera nema ni ukusnog jela. Kod povrća je taj fenomen najizraženiji, jer bez obzira na...
Dagnje su najrasprostranjenija školjka hrvatskog Jadrana. Samoniklu dagnje nalazimo uzduž istočne obale Jadrana, a kako raste u grozdovima,...
Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali...
Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo...
Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen...
Pečenje pilećeg mesa na rešetki, svakako, je jedan od najvećih izazova majstora grilanja, jer nije nimalo lako postići da meso ima finu...
Ljepota ljeta u kuhinji je sadržana, prije svega, u činjenici da se zbog vrućine manje kuha. Događa se fantastična transformacija u kojoj...
Značaj kruha u europskoj prehrani je nemjerljiv, osobito među Hrvatima, kojima se omiljena poštapalica, kad je o značaju kruha riječ, ona...
Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se...
Sladoled mora biti kremast da bi bio dobar. Zato se za njegovu podlogu koristi grčki jogurt, a med koji je također predviđen ovom procedurom
Većini ljudi kad su vrućine hrana slabo paše, ali jesti se mora, tako da se radije biraju lagane ljetne salate od svježeg povrća, isto