gastronomnija

2021-08-29-gastro-jon-kocke

GASTRO: Izrada kreme za kolače je prava pokora. Otkivamo vam malu tajnu uspješnog kolača!

Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica industrijske...

2021-08-0sss-gastro-

GASTRO: Muzgavci, “hobotnica za siromašne”, uz malo truda mogu biti i vrhunski gastro doživljaj!

Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije muzgavac ili mrkač (Eledone moschata), osmokraki je glavonožac (Octopoda), okrugla tijela s 8 krakova...

2021-06-28-gastro-uštipci-karfiol

GASTRO: Uštipci od cvjetače, “zamaskirano” hrskavo povrće – zdravlje na tanjuru!

Karfiol ili cvjetača, daleki rođak kupusa, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista. Zanimljivo, cvjetača je pouzdan dobar izvor vitamina...

2022-02-15-pokladicice

GASTRO: Veljača je doba krafni, napravite ih sami!

Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica austrijska gastro ikona...

2022-01-13-gastro-vege-izazov

GASTRO: Vege izazov – hrvatska inačica megapopularnog Veganurya

Svake 2,5 sekunde netko se prijavi na Veganuary, odnosno učini prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju! Kako bi potaknuli i svoje...

2021-12-07-gastro-W-zapečene-prokulice

GASTRO: Quiche od prokulica, kelj koji ćete obožavati!

Prokulica je član grupe kupusnjača Gemmifera (Brassica oleracea), koja se uzgaja zbog svojih jestivih pupova. Listovi povrća obično su promjera...

2021-12-01-gastro-MIX-fired rice

GASTRO: Pečena riža, petnaest minuta za vrhunski gastronomski doživljaj!

S rižom je uvijek problem ako ostane. Šteta je baciti, a ako je bila prilog jelu, dakle, samo iskuhana uz minimum začina i soli

2021-11-27-gastro-MIX-hummus

GASTRO: Hummus, umak ili pire od slanutka, svršen dip koji odgovara svakoj vrsti mesa, ali najbolji je uz vruću pogaču!

Hummus je bliskoistočni, ali i mediteranski umak ili kao je to moderno reći, dip, dakle namaz ili slano jelo napravljeno od kuhanog i pasiranog...

2021-09-01-gastro-bolonjez-okruglice

GASTRO: I brzo mora biti ukusno – mesne okruglice s domaćom tjesteninom!

Špageti su tjestenina tankog i podužeg oblika, otprilike 2 mm debljine a 30 cm dugačke u nekuhanom stanju. Špageti se uglavnom prodaju u...

2021-11-16-gastro-W-punjeni-šampinjoni

GASTRO: Punjeni šampinjoni, kratka priprema za dugo uživanje!

Šampinjon je jedna je od najčešće korištenih gljiva u svijetu kulinarije, a s ostalim namirnicama sljubljuju se u nebrojenim kombinacijama...

2021-11-15-gastro-KALORIJE-grah-kalorije

NUTRICIONIZAM: Grah bez zaprške i suvišnih masti može biti niskokalorično jelo!

Grah (fažol, lat. Phaseolus) biljni rod iz porodice mahunarki. Potječe iz Amerike, gdje je uzgajan još prije 4000 godina. Nakon otkrića...

2021-11-06-gastro-MIX-džem jabuke

GASTRO: Koja je razlika između mermelade i džema? Napravite svoj džem od jabuka!

Koja je razlika između džema i mermelade? Po definiciji džem se razlikuje od marmelade uglavnom po tome što se pravi samo od jedne vrste

2021-11-05-gastro-RIBA-file-pastrva

GASTRO: Petkom riba – file pastrve s currry pastom i povrćem. Zdravo i ukusno!

Masna riba poput pastrve, gdje mast znači poželjne masnoće, izvrstan je izvor vitamina D, pa zašto ne poslužiti ovaj pikantni file s za...

2021-09-27-gastro-KALORIJE-lisnato-voće

NUTRICIONIZAM: Lisnato s voćem je za trećinu manje kalorično od onog s čokoladnim ili kakao preljevom!

Hrvatske pekarnice prepune su izrađevina od lisnatog tijesta koje najčešće na naše tržište stiže u smrznutom obliku iz uvoza koje se...

2021-09-07-gastro-pašta-fažol

GASTRO: Pašta fažol ili zelena tjestenina s grahom, težačko jelo koje pršti energijom!

Pašta fažol ili grah sa tjesteninom još je jedno u nizu jela siromaške kuhinje koje je pronašlo svoj put do planetarne gastronomije. Sastavljeno...

2021-08-30-gastro-palačinke-piletina

GASTRO: Mistika sunca u zapečenim palačinkama punjenim puretinom!

Povijest palačinke je ujedno i povijest kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne namirnice...

2021-08-28-gastro-veganski-ražnjići

GASTRO: Danas roštiljamo posebnom tehnikom grilanja povrća na žaru!

Kad se na roštilju pripremaju ražnjići od povrća, osobito kad se miješaju s mesom, najveći je problem tempiranje vremena pečenja jer...

2021-08-27-gastro-zvona-oslić

GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na bijelo s krumpirom!

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...

2021-08-26-gastro-crvena-juha-grah

GASTRO: Povratak jelima sa žlicom – grah na crveno s obiljem povrća!

Grah i grahorice su oduvijek pratle čovjekovu prehranu. U pradavno doba Kinezi su imali svoju varijantu graha, kojeg su spravljali, naravno...

2021-08-25-gastro-mesne-okruglice

GASTRO: Zaigrajte se mesnim lopticama i ukusan ručak je tu!

Mesna okruglica, polpeta ili ćufta ili engleski da se najbolje razumije – meatball je mljeveno meso uvaljano u malu kuglu, najčešć...

2021-08-24-gastro-somun

GASTRO: Tajna dobrog ćevapa je u lepinji savršene hrskave korice i meke unutrašnjosti!

Somun ili lepinja (u upotrebi su još i izrazi kao pitica, hljepčić, lepina ili kruščić, sve listom deminutivi) je krušna izrađevina...