Salsa je niz umaka koji se koriste kao začini za tacose i drugu meksičku i meksičko-američku hranu, te kao umake za tortilja čips. Mogu
Oslić na bijelo, s umakom od vrhnja za kuhanje ili jogurtom izrvorno potječe iz francuske kuhinje a vrhnje je savršeni medij za...
U svojoj široj gastronomskoj percepciji fritter ili po hrvatskom fritula je mljeveno meso, morski plodovi, voće, povrće ili drugi sastojci...
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic,...
Gratin dauphinois je francusko jelo od narezanog krumpira pečenog u mlijeku ili vrhnju, koristeći tehnikuposebnog rezanja krumpira koja je...
Po definiciji, Puding je vrsta slatkog deserta koji spravljamo kuhanjem brašna, jaja, krupice i maslaca u mlijeku ili na pari. Riječ puding...
Poulet au vinaigre, u prijevodu kremasta piletina u umaku vina je klasičan recept iz grada Lyona koji je poznat kao gastronomska...
Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...
Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka, crnog vina...
Tiramisu (talijanski:”podigni me” ili “razveseli me”) je talijanski desert s okusom kave. Napravljen je od keksa piškota umočenih u kavu,...
U mjesecu knjige podsjećamo na Miru Vučetić, ženu koja utrla put suvremenoj hrvatskoj gastronomiji. Svojim knjigama, na kojima su učile...
Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se...
U zelinskom restoranu Taverna 1860 održana je promocija filma „Kraljevska gozba“, prvog od dva gastro filma u produkciji Gastro tražilice...
Đumbir je jedan od najpopularnijih začina suvremene gastronomije. Na tržište dolazi kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav,...
Osnova ovog jela je je krumpir, a druga temeljna namirnica sir gauda koji je idealna zbog svoje kremaste strukture i okusa, a dodatak...
Brokula (Brassica oleracea var. italica) je jestiva zelena biljka iz obitelji kupusnjača, čija se velika cvjetna glavica, stabljika i mali...
Za razliku od običnog kruha, beskvasni kruh se spravlja bez upotrebe sredstava za dizanje kao što je suhi ili vlažni kvasac, soda bikarbona...
Parkin je kolač od meda kojem se dodaju zobene pahuljice i melasa, dok mu aromu daje đumbir. Podrijetlo mu je iz sjeverne Engleske, ali
Danas se slavi dan jednog od omiljenog jela, u stvari načina priprave obroka od gotovih sastojaka – sendviča. Sendvič kakav poznajemo...
Ciabatta doslovno prevedeno – papuča, talijanski je bijeli kruh napravljen od pšeničnog brašna, vode, soli, kvasca i maslinovog ulja, nema...
Čokoladni kolačić ili jednostavno brownie je četvrtasti ili pravokutni kolač u kojemo osonovni sastojak – čokolada dolazi do svoj punog...