HRVATSKA KUHINJA: Pašticada, govedina kakvu volimo – sočna i podatna!

2021-11-17-gastro-CRO-pašticada

Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka, crnog vina i octa. Često se naziva dalmatinska pašticada jer potječe iz Dalmacije. Priprema i kuhanje su vrlo dugi i uključuju mariniranje govedine nadjevene komadima češnjaka, pancete i klinčića u octu i vinu dvanaest ili više sati te pečenje i kuhanje najprije cijelog, a onda i narezanog komada mesa u gustom umaku.

U Hrvatskoj je pašticada obrok koji se priprema za važne blagdane, vjenčanja i krštenja. Obično se poslužuje s njokima ili širokim rezancima.

 

Sastojci za marinadu:

0,7 dl crnog vina
5 česena češnjaka
4 kom lovorova lista
1 žlica papra u zrnu

 

Sastojci:

1 kg goveđeg buta
2 kom mrkve
2 kom crvenog luka
200 g celera
70 g pancete
5 česena češnjaka
1 dl vina prošeka
1 žlica klinčića
2 dl vina
250 g rajčice – pelati
0,5 dl ulja
sol, papar

 

Način priprave:

Meso očistite od žilica zdubite oštrim nožem utore u koje stavljate klinčiće, češnjak i pancetu. Sve to prelijte kvalitetnim crnim vinom i marinirajte poklopljeno u hladnjaku barem 12 sati, najbolje preko noći.

Kad je meso mairnirano, postupak priprave marinade počinje njegovim zatvaranjem. Na vrelom ulju ga kratko popržite sa svih strana, kad je ono dobilo boju, a ponegdje i koricu, ostavite ga sa strane a u isto ulje i istu posudu dodajte narezano korijenasto povrće. Dinstajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša i pusti svoju tekućinu. Vratite meso u posudu i dodajte ostale sastojke (pelate, suhe šljive itd.), te na laganoj vatri kuhajte oko sat, sat i pol. Povremeno protresite lonac i po potrebi dodavajte mješavinu vina i vode. Tek na kraju dodajte začine i lovorov list, te prošek. Dobro izmiješajte i ostavite da se sve fino prožme. Završite kuhanje i izvadite meso koje poslužujete rezanjem na ploške. Ukoliko se povrće nije tijekom kuhanja do kraja raspalo, štapni mikser će to učiniti nabrzaka. No, prije toga, izvadite lovor. Umak je gotov, a uz njega najbolje idu domaće njoke, ali i tjestenina ili kuhani krumpir.

Gastro
Hrvatska