GASTRO: Petkom riba – pečeni file oslića s prženim krumpirima i salatom

2021-11-26-gastro-RIBA-file-oslić-krumpir

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic, magarčić, mol, murluc, oslic, tovar, ugota.[1] Ima izduženo tijelo, s velikom glavom i velikim ustima. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Tijelo mu je prekriveno nježnim ljuskama. Boja mu varira, od dubine i područja gdje živi, a kreće se od nijanse svijetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Nakon hvatanja naglo sivi, a uslijed dužeg stajanja izblijedi. Unutrašnjost usta mu je crna. Najveća zabilježena veličina mu je 140 cm i 15 kg u Atlantiku, a oko 10 kg kod nas. Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina, a spolnu zrelost dobiva u četvrtoj ili petoj godini života. Meso je bijelo, izvrsna okusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporuča u ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svjež (cijeli), filetiran i paniran.

Živi u dubljem moru, na dubinama od 30-1075 m, premda ga se najčešće nalazi na dubinama između 70 i 370 m. Stanište mu je istočni Atlantik od Islanda i Norveške do Mauretanije, te po cijelom Mediteranu, uključujući Jadran.

 

Sastojci (normativ za 2 osobe):

500 g fileta oslića
500 g krumpira
100 g rikule
1 kom crveni luk
1 kom grančica ružmarina
1 žlica mješavine začina
1 dl djevičanskog maslinova ulja
0,6 dl octa (aceto balsamico)
1 kom limun
sol, papar

 

Način priprave:

Prvo pripremite krumpir. Ogulite ga, narežite komadiće ili kolute. Kada ste ih narezali krumpire treba začiniti. Učinite toi sa soli, paprom i ružmarina te pospite po krumpirima, dodajte i par kapi maslinovog ulja te sve dobro promiješajte. Pripremite posudu za pečenje u koju ćete prvo staviti krumpire i nakon toga filete oslića. Dodat ćete malo soli i papra te maslinovog ulja. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite između 30 i 40 minuta. Kada je gotovo poslužite jelo uz omiljenu salatu.

Gastro
Hrvatska