FOTO: Održana promocija filma “Kraljevska gozba” zelinskog kraja

Gastronomija zelinskog kraja, snimana je na pet najpoznatijih zelinskih gastro destinacija Izletištu Kos Jurišić, Kleti Ljubekov Gaj, Kleti Hrupec, Restoranu Taverna 1860 i Bistrou Europa
gastro14

U zelinskom restoranu Taverna 1860 održana je promocija filma „Kraljevska gozba“, prvog od dva gastro filma u produkciji Gastro tražilice. Gastro tražilica popularni je YouTube kanal koji promovira restorane, OPG-ove i seoska domaćinstva diljem Hrvatske i Balkana, a u ovom serijalu tema je bila gastronomija zelinskog kraja, snimana na pet najpoznatijih zelinskih gastro destinacija Izletištu Kos Jurišić, Kleti Ljubekov Gaj, Kleti Hrupec, Restoranu Taverna 1860 i Bistrou Europa.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec kazao je kako svaki gost koji dođe u Sveti Ivan Zelinu želi nešto autohtono.

-Stranog gosta ne zanimaju bečki i pariški odresci, već ga zanima buncek, krvavice i zelje i druga domaća jela. To je upravo što Zelina može ponuditi svojim gostima. Želimo ponuditi nešto više– poručio je Košćec.

Cijeli projekt je predstavila direktorica Turističke zajednice Svetog Ivana Zeline Marinka Zubčić Mubrin.

-Zelinska vinska cesta okuplja zelinske vinare u želji da turistima predstave svoje tradicionalne gastronomske delicije i vina. Iz vinarske tradicije proizašle su i izložbe vina koje se u Svetom Ivanu Zelini održavaju već gotovo 150 godina i prerasle su u instituciju. Klasični turisti koji noće u Zelini su nažalost u apsolutnim brojkama malobrojni, a dijelom je tome uzrok i nedostatak smještajnih kapaciteta u kojima bi gosti odsjeli i tako produžili svoj boravak, ali da se u tom pogledu stvari mijenjaju vidljivo je iz statistike koja nas jako veseli. Privatnim inicijativama smo sa skromnih 2 objekta s 39 ležaja u 18 smještajnih jedinica u 2015. godini na današnji dan došli do 27 objekata sa 150 ležaja u 51 smještajnoj jedinici. Na današnji dan imamo 70,49 % više turističkih noćenja nego u istom razdoblju lani, uz napomenu da smo i prošle godine imali 15% povećanja u odnosnu na 2019 pred pandemijsku godinu. Porastao je i broj dolazaka za 151%. Što se strukture gostiju tiče i to se promijenilo sada imamo 55% stranih gostiju a 45% domaćih. Gastro ponuda nam je izuzetno bitna i zato nas posebno veseli ovaj film. Nadam se da će nam uz postojeće objekte doći još novih, a neki su nam već i u najavi- istaknula je Zubčić Mubrin.

Film je predstavio redatelj i producent Miroslav Mirković.

-U suradnji s gradom Sveti Ivan Zelina i turističkom zajednicom Grada odlučili smo pokrenuti inicijativu i osmislio sam film koji bi na zabavan način pokazao kakva je gastronomija – vrhunska domaća gastronomija, u zelinskom kraju. Veselimo se i snimanju drugog filma Gastro tražilice na zelinskim prostorima- poručio je Mirković.

Događanja
Grad
Hrvatska
Sveti Ivan Zelina
Zagrebačka županija