djevičansko maslinovo ulje

2021-09-25-gastro-roštilj-halloumi

GASTRO: Subotom roštiljamo – haloumi sir ili škripavac na žaru. Nezaboravno iskustvo!

Halloumi ili haloumi je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. Ima visoku to...

2021-08-0sss-gastro-

GASTRO: Muzgavci, “hobotnica za siromašne”, uz malo truda mogu biti i vrhunski gastro doživljaj!

Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije muzgavac ili mrkač (Eledone moschata), osmokraki je glavonožac (Octopoda), okrugla tijela s 8 krakova...

2021-12-04-gastro-salsa-verde

GASTRO GLOBUS: Salsa verde – profinjena ljutina chii papričice u uzbudljivom crvenom umaku

Salsa je niz umaka koji se koriste kao začini za tacose i drugu meksičku i meksičko-američku hranu, te kao umake za tortilja čips. Mogu

2021-11-26-gastro-RIBA-file-oslić-krumpir

GASTRO: Petkom riba – pečeni file oslića s prženim krumpirima i salatom

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...

2021-11-12-gastro-RIBA-dimljeni-losos

GASTRO: Petkom riba – carpaccio od lososa s pepelom od maslina

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se kulinariji...

2021-11-05-gastro-RIBA-file-pastrva

GASTRO: Petkom riba – file pastrve s currry pastom i povrćem. Zdravo i ukusno!

Masna riba poput pastrve, gdje mast znači poželjne masnoće, izvrstan je izvor vitamina D, pa zašto ne poslužiti ovaj pikantni file s za...

2021-09-07-gastro-pašta-fažol

GASTRO: Pašta fažol ili zelena tjestenina s grahom, težačko jelo koje pršti energijom!

Pašta fažol ili grah sa tjesteninom još je jedno u nizu jela siromaške kuhinje koje je pronašlo svoj put do planetarne gastronomije. Sastavljeno...

2021-09-06-gastro-patlidžani-mozzarella

GASTRO: Pohani patlidžani s mozzarellom – brzo, jednostavno i, nadasve, ukusno!

Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća...

2021-09-05-gastro-reolana-pileća-prsa

GASTRO: Za nedjeljni ručak rolana pileća prsa punjena feta sirom i povrćem!

Pileće meso, osobito pileća prsa, potpuno je neopravdano na zlom glasu kao suho i nedovoljno sočno meso, bez okusa. Naravno, da nije tako...

2021-08-31-gastro-gratinirani-tortelini

GASTRO: Gratinirani tortelini, začudna tjestenina u punini okusa!

Tortellini, talijanska tjestenina punjena različitim nadjevima, od pršuta, čuvenog riccota sira, sa gljivama ili pak špinatom, uglavnom,...

2021-08-27-gastro-zvona-oslić

GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na bijelo s krumpirom!

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...

2021-08-17-gastro-pečena-paprika

GASTRO: Pečena paprika – najbolja paprika, osobito s bijelim lukom!

Hrvatska kulinarija puno duguje utjecajima i sa istoka i zapada. Mnoga jela hrvatske nacionalne kuhinje vuku svoje podrijetlo iz talijanske (...

2021-08-16-gastro-Alfredo-pasta

GASTRO: Alfredo pasta, fenomenalan izbor za vrhunsko jelo pripremljeno u 20 minuta!

Alfredo pasta je uvijek dobro rješenje kad trebate brzo spraviti jelo, ali da ono u svojoj konačnoj izvedbi, ipak bude “nešto više...

2021-08-13-gastro-pečena-paprika-inćuni

GASTRO: Petak je dan za ribu – pečene paprike s mariniranim inćunima!

Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva jo...

2021-08-09-gastro-pasta-primavera

GASTRO: Pasta primavera – bogatstvo povrtnih mirisa sljubljenih u neponovljiv okus!

Jedan od klasičnih recepata za tjesteninu našeg doba, tjestenina primavera, u kojoj nema mesa a prevladavaju okusi povrća, ali ne nedostaje...

2021-08-08-gastro-patlidžan-feta

GASTRO: Rolice od patlidžana i feta sira – savršeni zalogaji koji se brzo i jednostavno pripremaju!

Sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka uobičajen je u istočnom Mediteranu od davnina. U Grčkoj najranija dokumentirana referenca o proizvodnji sira...

2021-07-29-gastro-pasta-sušene-rajčice

GASTRO: Pasta sa sušenim rajčicama, esencijalni okusi sunca i mora za 15 minuta!

Jednostavna domaća tjestenina od sušene rajčice sa špagetima, maslinovim uljem, češnjakom i sušene rajčice esencija je talijanske kuhinje...

2021-07-28-gastro-povijest-krumpir

GASTRO: Doznajte zašto je krumpir “uzvišena biljka”, kako je spasio Europu i tko ga je donio u Hrvatsku!

Zna se točno dan kad je krumipr iz Amerike stigao u Europu.- Taj fatntastični gomolj ima veliku ulogu u povijesti Starog kontinenta. Bilo...

2021-07-23-gastro-lpatlidžan-pizza

GASTRO: Danas roštiljamo – iznenadite gradele pizzetama od patlidžana! Super fora je!

Kad je talijanska pizza pokorila svijet, a bilo je to nakon Drugog svjetskog rata, pojavile su se mnogobrojne inačice koje su ubacujući lokalne...

2021-07-23-gastro-lignja

GASTRO: Hedonistički minimalizam – lignje na lešadu s malo maslinova ulja, češnjaka i vina!

Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...

2021-07-20-gastro-focaccia

GASTRO: Focaccia ili pizza bianca je više od kruha, prava mediteranska pogača!

Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza bianca...