GASTRO: Subotom roštiljamo – haloumi sir ili škripavac na žaru. Nezaboravno iskustvo!

2021-09-25-gastro-roštilj-halloumi

Halloumi ili haloumi je polutvrdi, nezreli sir napravljen od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka, a ponekad i kravljeg mlijeka. Ima visoku točku taljenja pa se lako može pržiti ili peći na žaru, što ga čini popularnom zamjenom za meso. Halloumi je ciparskog podrijetla i uglavnom je specijalitet istočnog Mediterana, kao i u Turskoj. Sir je zaštićen kao zemljopisna oznaka u EU -u, kao zaštićena oznaka izvornosti (ZOP), što znači da se unutar EU -a samo proizvodi proizvedeni u određenim dijelovima Cipra mogu nazvati “halloumi”, što povremeno stvara sukobe između proizvođača mlijeka i uzgajivača ovaca i koza oko toga može li (i koliko) kravljeg mlijeka sir sadržavati.

No, i mi imamo svoju inačicu popularnog sira. Naime, škripavac (Hrvatska) je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna. Proizvodi se od toplinski neobrađenog mlijeka, proizvedenog u vrlo ekstenzivnim uvjetima hranidbe, što mlijeku daje visok udio masti (4,23%) i niski udio proteina (3,18%). Sir pripada skupini punomasnih mekih sireva s najmanje 50% masti u suhoj tvari sira, prosječne težine 1200 g, mliječne boje, karakteristično gumaste čvrstoće zbog koje škripi tijekom konzumacije. Sir je neizražene slanosti s prosječno manje od 1% soli u siru. Za proizvodnju sira rabi se svježe pomuženo i procijeđeno mlijeko, koje se obično siri neposredno poslije mužnje ili kraćeg zrenja mlijeka na sobnoj temperaturi.

 

Sastojci :

400 g sira
1 dl maslinova ulja
300 g cherry rajčice
1 kom svježi krastavc
10 kom crnih maslina
1 kom paprika
1 kom limuna
sol, papar

 

Način priprave:

Sir izrežite na ploške i premažite maslinovim uljem i grilajte na roštilju na srednje jakoj vatri. Poslužite sa svježom salatom sačinjenom od cherry rajčica, krastavaca i crnih maslina, te listovima svježeg bosiljka. Začinite maslinovim uljem, limunom, solju i malo papra.

Gastro
Hrvatska