GASTRO: Muzgavci, “hobotnica za siromašne”, uz malo truda mogu biti i vrhunski gastro doživljaj!

Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije muzgavac ili mrkač (Eledone moschata), osmokraki je glavonožac (Octopoda), okrugla tijela s 8 krakova dugih do 40 cm, s jednim nizom prianjaljki (za razliku od hobotnice, koja ih ima dva niza). To je prva, uočljiva razlika. Osim toga hobotnica je uvijek veća. U Jadranu uma primjeraka dužih od metra s težinom i do 15 kilograma, dok muzgavac masimalno raste do četrdesetak centimetara. Isto kao i hobotnica, gabežljivac je, živi na čvrstu i pjeskovitu dnu Jadranskoga i Sredozemnoga mora, ali na nižim dubinama, s tom razlikom da se muzgavca može naći i u područjima tzv. “boćate vode”, odnosnotamo gdje se miješa more s riječnom vodom, dok hobotnica preferira isključivo slanu morsku vodu.

No uz sve te vidljive razlike najočitija je razlika u cijeni. Hobotnica je višestruko skuplja, pa su nadmeni gastro kritičari muzgavcima nadjenuli ironičan naziv – “hobotnica za siromašne”. Istina, ali to nikako ne znači da i od mrkača ne možete napraviti sjajan gastonomski užitak!

 

Sastojci:

1 kg muzgavaca/mrkača
1 kg krumpira (crveni ili mladi)
1 dl maslinova ulja
2 dl bijelog vina
3 kom crvenog luka
1/2 glavice bijelog luka
150 g peršina
2 gračnice ružmarina
4 kom lovorovog lista
1 kom paprike
3 žličice mješavine začina
sol, papar

 

Način priprave:

Hobotnica ispod peke, isto kao i veći komadi bolje bijele ribe, jedan je od dobitnih aduta dalmatinske kuhinje. S razlogom, jer je riječ o postupku pripreme hrane koji omogućuje kuhanje i pečenje istodobno, pri čemu dolazi do izražaja snaga namirnice i to savršenim postupkom kuhanja i pečenja u vlastitoj pari i sa svojim masnoćama.

Naravno, većina od nas nema peku u dvorištu, ali i u uvjetima kuhinje u stanu lako možete simulirati uvjete peke. Pećnica tu “glumi” komin, a alu folija ili posuda za pečenje, glinena ili metalna – svejedno, bitno je da ima poklopac je peka.. Kod pečenja u takvim uvjetima dobro je to da neutralne namirnice poput krumpira preuzmu dosta okusa mesa, tako da se često kaže kako je krumpir iz peke bolji od mesa. No, i tu valja biti oprezan, jer previše povrća u peki ujedno znači da se meso više kuha, a manje peče, što nije cilj, jer meso u konačnoj izvedbi mora biti, ipak, pečeno.

Isti postupak pripreme možete primjeniti ako pripremate muzgavce.