Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je...
Premda talijansku kuhinju, uglavnom, povezujemo s tjesteninom, rižoto je, nakon tjestenine, zvijezda talijanske gastronomije, osobito na...
Jednostavna domaća tjestenina od sušene rajčice sa špagetima, maslinovim uljem, češnjakom i sušene rajčice esencija je talijanske kuhinje...
Pileća parmigiana ili pileći parmezan (talijanski pollo alla parmigiana) jelo je koje se sastoji od pohanih pilećih prsa prekrivenih umakom...
Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...
Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza...
Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti
Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje. No, i to...
Gazpacho, u gastronomiji poznatiji kao andaluzijski gazpacho, hladna je juha od sirovog, miješanog povrća, temeljena na rajčicama. Nastao...
Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne...
Nabod po starohrvatskom ili ražnjić, što je dio svakodnevnog kolokvijalnog govora, jako je popularan kod priprave jela s s roštilja,...
Bruschetta jekomad kruha s roštilja u koji je utrljan češnjak i preliven je maslinovim uljem i sol. I ništa više, no nebrojene inačice mogu
Polpeta, mesna okruglica ili amerikaniziranoj verziji jednostavno mesna loptica (meatballs) je mljeveno meso smotano u malu kuglu, ponekad...
Odrezak od tune ili tuna steak, kako se udomaćilo u hrvatskoj jezičnoj praksi, poznat i kao riblji kotlet jer je riječ o diijelu ribe
Kad je o janjetini ili mesu janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine riječ, pripadamo grupi mediteranskih i balkanskih naroda...
Tacosi, popularno meksičko jela koje nakon Meksičke revolucije, preplavilo svijet i danas se u fast food formi nalazi na ulicama svih...
Skuša ili škombar, golac, vrnut jedna je od niza riba koju mnogi imenuju kraljicom Jadrana, a tim se atributom mogu pohvaliti i lignje, pa
Riža je žitarica iz porodice trava raširena pretežno po tropskim i suptropskim predjelima Azije i Afrike. Sastoji se od 19 vrsta od kojih je
Soparnik je, u stvari, obična pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena Turaka. To autohtono hrvatsko...
Botanika bilježi 3000 vrsta šparoga, no svega njih dvadesetak su jestive. Uzgajaju se i beru u Africi, Aziji i većini mediteranskih...
Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine. Neumitnom ekonomskom logikom pravu “baby” mladu janjetinu je vrlo...