Gorgonzola je jedan od najstarijih sireva u visokoj gastronomiji. Prvi zapisi o njemu sežu u 897. godinu, sir izvorno potječe sa sjevera...
Prije svega, pitanje – je li hobotnica riba? E pa nije, ali se “pika” kao jedan od najukusnijih morskih plodova! Ona je je mekušac
Uštipci su sjajna stvar. Mogu se raditi i na slano i na slatko, kao prilog jelu i desert, ali i kao samostalan obrok. U
Jagode su dobro krenule, sezona će im biti uspješna. Prema najavama, samo iz Vrgorca na tržište stiže 600 tona, berba i purgerica je blizu
Tacosi, popularno meksičko jela koje nakon Meksičke revolucije, preplavilo svijet i danas se u fast food formi nalazi na ulicama svih...
Premda arheolozi tvrde da se grašak pojavljuje u ljudskoj prehrani duboko u predhistoriji, tamo negdje oko neolita, u europsku kulinariju...
Maslac je namirnica stvorena iz mlijeka, a kulinarija ga rabi od pamtivijeka. Za razliku od maslaca, čiji je razvoj tekao još od...
Skuša ili škombar, golac, vrnut jedna je od niza riba koju mnogi imenuju kraljicom Jadrana, a tim se atributom mogu pohvaliti i lignje, pa
Premda ga neki, zbog njegove navodne velike kaloričnosti, nazivaju “prokletim gomoljem” (jest doista, krumpir raste ispod zemlje), sam po...
Kad se pojavio na policama, ispočetka stidljivo samo u odabranim voćarnama, a kasnije i masovno u supermarketima, avokado je bio...
U ultimativnom filmskog hitu Kreše Golika megapopularnom “Tko pjeva, zlo se ne misli”, snimljenom daleke 1970. godine, sve narativne linije...
Meso pastrve smatra se delikatesom jer je vrlo tečno i lako probavljivo, a o nutritivnim vrednotama su napisane tisuće stranica. Ipak, kao...
Uz neosporan globalni marketing koji traje od francuske revolucije i Napoleona do danas, osim fantastičnih sireva i vina, jedna od tajni...
Od svih legendi i mitova o nastanku i oblikovanju tjestenine koju svi znamo kao torteline aka tortellini, po izvorniku, najbizarnija je,...
Bez obzira na povremene prodore hladnoće sa sjevera, jagode na lokalnoj tržnici ili u supermarketu siguran su znak proljeća. Sezona im je...
Stara je navada da u Hrvata blagdanski stol je obilat, tako da su blagdanski dani često, nažalost, sinonim i za prejedanje, što nikako nije
Janjeće meso je simbol proljeća, a u Hrvatskoj, isto kao u Zapadnoj Europi i na Mediteranu, često se priprema za svečanosti i posebne...
Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Prema tradiciji, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do
“Jaja se to cili svit zna, moredu spravljat na mali milijun način, i u sorbulu i na joko i sirova, a moze ih se
Pinca, sirnica ili pogača, tradicionalni je kolač koji se za Uskrs prigodno priprema u čitavoj Hrvatskoj. Dakako, svugdje ima svoj naziv...
Premda kelj, potpuno neopravdano, uvijek povezujemo s varivom i dvojbenim mirisom iz kuhinje kad se on priprema, ne postoji nikakav razlog...