Gastro

2020-12-06-gastro-hladetina

GASTRO: Hladetina – srednjovjekovna delicija

Vrijeme kolinja je iza nas, pa je red na se na stolu nađe hladetina, prema nekim izvorima jelo bogate europske gastro tradicije koje svoje

2020-12-05-gastro-sarma-glavica

GASTRO: Sarma u glavici

Gastronomija je, u načelu internacionalna i vrlo demokratična. Ilustrativan primjer za tu tezu je sarma, jelo od miješanog mljevenog ili...

2020-12-04-gastro-riblji-file-tirolski-umak

GASTRO: Petak je dan za ribu – Filetirani oslić u tirolskom umaku

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...

2020-12-03-gastro-salsa

GASTRO: Salsa ili šalša, pitanje je sad?

Šalša po dalmatinski ili umak od rajčica prema kontinentalnom iskazu, jedno je od fundamentalnih jela, praktički, u svim kuhinjama, od lokalnih...

2020-12-01-gastro-zapečeni-krumpir

GASTRO: Zapečeni krumpir sa cheddar sirom

Pandemija je rezultirala mnogim tržišnim neravnotežama, a jedna kojoj svjedočimo ovih dana svakako je ona s krumpirom! Naime, ove po svemu...

2020-11-30-gastro-ustipci

GASTRO: Uštipci – hercegovački, sinjski ili lički, svejedno! Svi ih vole!

Voda plus brašno i sol na vrućem ulju – najkraći je recept za uštipak koji neki imenuju hercegovačkim, drugi sinjskim ili pak lič...

2020-11-29-gastro

GASTRO: Marinirani svinjski odrezak – sljubljivanje Mediterana i kontinenta

Vrijeme je kolinja, pa je i svinjskog mesa u izobilju, što se odražava i na cijene. Tako da je dobre komade svinjetine bilo u

donalds-387237_1280

McDonald’s pokreće vegetarijansku liniju

Kako bi bolje odgovorio na potražnju potrošača, div fast-fooda McDonald’s planira pokrenuti vlastitu liniju vegetarijanskih proizvoda pod...

gastro-vege

Ovaj tjedan preskočite meso, podržite vegetarijansku prehranu!

Vegetarijanci ne jedu životinje, dok tzv. čisti vegetarijanci – vegani ne jedu ni mliječne proizvode, jaja i med, odnosno izbjegavaju sve...

musaka-2020-10-27

GASTRO: Musaka od krumpira i patlidžana s povrćem i gljivama

GASTRO: Jesenja musaka s povrćem i gljivama Musaka od antike do danas Mljeveno meso je prva asocijacija kad se spomene musaka za nedjeljni...

2020-09-25-vučeno-tijesto

GASTRO: Ako je petak posni dan, savijača je neizbježna!

Tijesto naše svagdašnje Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra...