Kad je talijanska pizza pokorila svijet, a bilo je to nakon Drugog svjetskog rata, pojavile su se mnogobrojne inačice koje su ubacujući lokalne...
Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...
Umjesto klasičnog sladoleda koji je, osobito u svojim industrijskim inačicama, redovito i kalorijska bomba, napravite fini kremasti sladoled...
Lubenica je raskošno voće koje osvježava tijelo, umiruje nepce i jedna je od najboljih ljetnih voćki, koje sadrži niz fantastičnih nutrijenata...
Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza bianca...
Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti
Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...
Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj Hrvatskoj...
Lakonski odgovor na pitanje iz naslova ovoga članka bi bio: vrlo jednostavno, ako je konzerva od kile! Ipak, nije tako, za kompletan obrok č...
Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i...
S razlogom smokvi se u gastronomiji daju različiti epiteti, o njoj se govori, uglavnom u superlativima. Tako je ona kraljica voća, božica...
Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje...
Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim hrvatskim...
Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...
Staro je pravilo da bez masnoća, ugljikohidrata i šećera nema ni ukusnog jela. Kod povrća je taj fenomen najizraženiji, jer bez obzira...
Dagnje su najrasprostranjenija školjka hrvatskog Jadrana. Samoniklu dagnje nalazimo uzduž istočne obale Jadrana, a kako raste u grozdovima...
Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali...
Gazpacho, u gastronomiji poznatiji kao andaluzijski gazpacho, hladna je juha od sirovog, miješanog povrća, temeljena na rajčicama. Nastao...
Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti kompletan...
Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo...
Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen od...